Ponovo uhapšen Dragan Đurić

0

Dragan Đurić

Vlasnik Zekstre Dragan Đurić uhapšen je juče zbog sumnje da je prilikom prodaje đubriva oštetio pančevačku Azotaru za 7,5 miliona evra. Kako su objavili beogradski mediji, zbog istog krivičnog dela uhapšen je i direktor DOO Akter Tihomir Trišić i vlasnik DOO Staša Milan Divljak.
Najpoznatiji od trojice privedenih Dragan Đurić široj javnosti poznat je i kao dugogodišnji predsednik Fudbalskog kluba Partizan. On je ostaona čelnoj poziciji popularnog kluba iz Humske, iako je u januaru ove godine bio prvi put uhapšen zbog sumnje da je od 2006. do 2010. godine zloupotrebom položaja, a u vezi s privatizacijom Veterinarskog zavoda, omogućio konzorcijumu Zekstra-Bankop pribavljanje imovinske koristi veće od oko 1.800.000 evra. Posle polaganja jemstva od dva miliona evra, ubrzo je bio pušten.
Akciju jučerašnjeg hapšenja izveli su pripadnici MUP-a u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, a u nastavku rasvetljavanja 24 sporne privatizacije koje zahteva Evropska unija.
U prošloj deceniji Đurić je kupio više preduzeća u Srbiji i Republici Srpskoj. Osim Veterinarskog zavoda, privatizovao je izdavačku kuću Nolit, Optiku, trgovinska preduzeća Savremena i Šumadija, Fabriku jestivog ulja u Gradištu, Robnu kuću Boska u Banjaluci…
Zekstra grupa zapošljava oko 3.000 radnika, a prema pisanju medija, neplaćeni porez kompanije iznosi više od 3,3 miliona evra.
 

Politička zaštita
Da Dragan Đurić ima verne prijatelje među visokim državnim funkcionerima videlo se i posle prvog hapšenja ove zime. Tadašnji ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije i predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić je izjavio da veruje u Đurićevu nevinost. To je izazvalo burnu reakciju Aleksandra Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade, koji mu je poručio da, ako mu se ne sviđa kako radi država, može da izađe iz Vlade.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here