Poplave u Srbiji: Evakuisano 16.300 osoba

0

Nasipi kod Šapca izdržali su noć
 

Odbrambeni nasipi na Savi, celom dužinom odolevaju. Iz Obrenovca je do sada evakuisano oko 3.000 ljude i akcija spasavanja se nastavlja.

 

Lokacije po Srbiji za prikupljanje pomoći

 

Posle poziva premijera Srbije Aleksandra Vučića da se krene u odbranu Šapca od poplave, veliki broj volontera krenuo je, ili organizovano ili u sopstvenoj režiji, ka najvećem mačvanskom gradu.  Procena je da Šabac brani više od 10.000 dobrovoljaca i preko noći nasipi su izdržali.

 

22:55 –  SREMSKA MITROVICA – Štab za odbranu od poplava opštine Sremska Mitrovica apelovao je večeras da im se javi 200 volontera, koji će biti u pripravnosti u slučaju probijanja nasipa.
22:29 – DAČIĆ – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je njegovo Ministarstvo formiralo krizni štab radi prikupljanja humanitarne pomoći za osobe ugrožene od poplava koje su pogodile državu
22:20 – EPS – Struju u Srbiji nemaju samo domaćinstva koja su pogođena poplavama i ona koja se napajaju sa trafostanica koje su pod vodom, objavila je večeras Elektroprivreda Srbije (EPS). Električna energija isključena je u Obrenovcu, Bariču i svim ostalim mestima u kojima je sada najteže zbog poplava, navodi se u saopštenju.
21:55 – ANTIĆ – Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je večeras da je termoelektrana "Kostolac" u opasnosti zbog izlivanja reke Mlave, koja je probila branu na nekoliko kilometara od termoelektrane i napreduje u njenom pravcu.
21:38 – TELEFON – Informacije o osobama evakuisanim iz Obrenovca, koje se nalaze u kasarni ”Major Milan Tepić” u Jakovu mogu se dobiti na telefon 066/8712-480.
21:27 – ŽELEZNICE – Preduzeće "Železnice Srbije" osposobilo je za saobraćaj veći broj deonica na svojoj teritoriji, koje su bile neprohodne zbog poplava širom zemlje.
21:24 – KOSTOLAC – Elektroprivreda Srbije (EPS) pozvala je večeras radnike površinskog kopa Drmno i termoelektrane Kostolac B, kao i meštane Kostolca, Požarevca i okolnih mesta da što pre dođu na nasipe na putu za Rukumiju u Bradarcu, u Maljurevcu kod škole i na mostu u Starom Kostolcu, jer se pogoršala odbrana od
20:53 – MALI – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas popodne da je u Beogradu u toku gradnja bedema na nekoliko lokacija na Savi koje su označene kao kritične i da će grad biti spreman za poplavni talas koji se očekuje.
20:14 – ŠABAC – Nasip koji je tokom prošle noći izgrađen na Savi kod Šapca tokom popodneva počeo je da propušta vodu na dve lokacije, ali curenje je u najvećem delu zaustavljeno ojačavanjem nasipa.
 
20:12 – MAKIŠ – Gradskom štabu za vanredne situacije Beograda hitno su potrebni volonteri za punjenje džakova u Makišu 1 radi zaštite od poplava. Štab je saopštio da je prevoz do Makiša organizovan za sve volontere u 21 sat ispred Beogradskog sajma.
19:58 – LAZAREVAC- Snabdevanje strujom u Lazarevcu ponovo je uspostavljeno danas oko 18 sati, saopštila je Elektroprivreda Srbije. U saopštenju se navodi da u Srbiji još 61 hiljada kupaca nema struju. Ranije danas EPS je saopštio da u 14 sati struju u Srbiji nije imalo 82 hiljade korisnika.
19:45 – SREMSKA MITROVICA – Štab Vlade Vojvodine za vanredne situacije naložio je danas evakuaciju pacijenata iz bolnica u Sremskoj Mitrovici, i evakuacija je započeta oko 18.30.
19:43 – HRVATSKA – Vlada Hrvatske donela je danas odluku o upućivanju pripadnika vatrogasnih jednica i jedinica civilne zaštite u misiju pružanja hitne pomoći poplavama pogođenim područjima Srbije.
19:28 – GSP – Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd obezbedilo je oko 70 autobusa za pomoć u evakuaciji osoba ugroženih od poplava, rečeno je danas agenciji Beta u tom preduzeću.
19:21 – MUP – Helikopterska jedinica MUP-a Srbije danas je evakuisala 1.548 ljudi, saopštio je MUP. "Među njima je najvise bilo zena, dece i najstarijih građana", navodi se u saopštenju. Evakuacija je obavljena sa četiri helikoptera.
18:59 – BEOGRAD – Sekretar za poljoprivredu Grada Beograda Ivan Sočo apelovao je danas na sve građane koji se evakuišu iz poplavljenih područja da prilikom napuštanja domova odvežu domaće životinje i stoku i puste ih iz ograđenih delova.
18:28 – ITALIJA – Italija će obezbediti četiri čamca za spasavanje osoba ugroženih poplavama u Srbiji i 200.000 evra za kupovinu humanitarne pomoći, saopšteno je danas iz italijanske ambasade u Beogradu.
18:20 – VARVARIN – Mladić M. D. (27) iz Obreža kod Varvarina vodi se od 16 sati kao nestao, saznaje agencija Beta. On je, prema saznanjima Bete, traktorom neoprezno ušao u vodu i potom ga je odnela bujica.
18:06 – BARIČ – Mesto Barič kod Beograda uspešno je evakuisano i situacija na terenu je stabilna, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
17:59 – KOLUBARA- Rudarskom basenu "Kolubara" neophodna je pomoć od oko 150.000 litara pijaće vode dnevno, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).
17:55 – JAPAN – Vlada Japana uputila je Srbiji pomoć od 100.000 dolara, koja će odmah biti upotrijebljena za nabavku šatora za evakuisane iz poplavljenih područja, saopštila je Ambasada Japana u Beogradu.
17:42- KRUPANJ- Put od Loznice prema Krupnju, preko Zavlake, od popodneva je prohodan nakon četvorodnevne blokade, pa je počela da stiže pomoć ugroženom stanovništvu tog grada u zapadnoj Srbiji. Stigla su tri kamiona paketa hrane, vode i odeće, a pomoć su organizovano u Krupanj dopremili građani Loznice. U Krupanj su ranije danas stigle i helikopterske jedinice sa spasiocima, koji su dopremili hranu, lekove i vodu i pružili pomoć najugroženijima.
16:56 – BARIČ – Elektroprivreda Srbije (EPS)  saopštila je da su domaćinstva u Bariču ostala bez struje jer je zbog prodora vode i nadiranja poplavnog talasa radi bezbednosti isključena trafostanica u tom naselju.
16:53 – VRANJE – Građani i privrednici iz Vranja i Bujanovca prikupili su dva šlepera flasirane vode i konzervirane hrane, kao pomoć ugroženima u poplavljenim područjima, i oni su već krenuli ka Beogradu, izjavio je danas sekretar Opštinske
organizacije Crvenog krsta u Vranju Tomislav Stefanović.
15:06 – SAOBRAĆAJ – Saobraćaj na autoputu Čačak-Požega je obustavljen, saopštili su Putevi Srbije. Zbog izlivanja Mlave obustavaljen je saobraćaj i na deonici Požarevac – Veliko Gradište.
15:03 – EVAKUACIJA -U Obrenovcu je i dalje u toku evakuacija stanovnika, a kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Barič mora biti evakuisan do 17 sati zbog opasnosti od poplavnog talasa.
14:48 – KLIZIŠTA – U četiri sela kod Čačka – Vidovi, Bečnju, Gornjoj Gorevnici i Kulinovcima, pojavila su se klizišta usled obilnih kišnih padavina, a za sada nisu ugroženi stambeni objekti, rečeno je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.
14:33 – STRUJA – Distributivne ekipe na terenu uspele su da uključe trafostanicu "Lešnica" 110/x kV koja je bila najveći problem u napajanju električnom energijom Loznice, a uključene su i trafostanice u Svilajncu i Paraćinu. U toku su radovi na trafostanicama u Lazarevcu i Šapcu. Struju će dobiti sva domaćinstva, osim onih objekata koju su još pod vodom.
14:31 – PSIHOLOZI – Psiholozi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije apeluju na sve svoje kolege u Srbiji, da se u okviru akcije "Prva psihološka pomoć" volonterski priključe svim timovima za prihvat i pomoć evakuisanom stanovništvu. Molimo psihologe da se obrate najbližim centrima za prihvat evakuisanih lica, radi pružanja neophodne psihološke pomoći, dok se ne steknu uslovi za organizovan stručni rad i psihološku podršku u situaciji krize.
14:02 – PUTEVI – Saobraćaj na pojedinim deonicama državnih puteva prvog i drugog reda u Srbiji je normalizovan, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije". Saobraćaj se nesmetano odvija na deonicama Kraljevo-Preljina, Adrani-Kraljevo, Kraljevo-Mrčajevci, Popovac-Orljevo, Knić-Bare i Smederevska Palanka – Mladenovac, navodi se u saopštenju.
13:57 – ŽELEZNICA – Železnice Srbije su zbog velikih poplava koje su ugrozile prugu i železničku infrastrukturu obustavile saobraćaj na deonici Kruševac-Stalać. Nijedan voz, ni železnička garnitura nisu na toj deonici ostale "zarobljene" vodom.
13:41 – SREMSKA MITROVICA – Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine iz Novog Sada zahvalilo je danas dobrovoljcima koji su došli da pomognu u odbrani Sremske Mitrovice od poplavnog talasa, i saopštilo da pomoć te vrste više nije potrebna.
13:36 – JAGODINA – Velika Morava ne preti Jagodini i jagodinskim selima, a reke Lugomir i Belica u Jagodini su se vratile u svoja korita, rekao je predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma.
13:31 – BARIČMUP Srbije otpočeo je evakuaciju Bariča.

 

 

13:03 – MINISTARSTVO – Oko 400 osoba iz Obrenovca evakuisano je do sada helikopterima Vojske Srbije na aerodrom Batajnica, u Jakovo i Barič, a prevezena je i medicinska pomoć. Evakuacija vazdušnim putem se nastavlja. Veliki broj vojnih čamaca, motornih vozila, auto-cisterni sa pijaćom vodom i inžinjerijskih mašina neprekidno je na terenu, a vojska je obezbedila i krevete, ćebad i drugu opremu za najugroženije. Pripadnci Specijalne brigade od jutros učestvuju u pružanju pomoći stanovnicima Svilajnca. Potrebni lekovi za šećernu bolest, hipertenziju, glukofaž, spironolakton, cortazem, farin. Doneti na aerodrom Batajnica, ulaz iz pravca Banovaca, kapija broj 5.
12:44 – ATLAS GRUPA – Kompanija "Atlas grupa" uputiće 100.000 litara flaširane vode ugroženim područjima u Srbiji, dok će predsednik ove grupe Duško Knežević uplatiti ličnu donaciju od 50.000 evra.
12:36 – NOVI SAD – Oko 200 novosadskih dobrovoljaca i dve ekipe Hitne pomoći sa sanitetskim vozilima i kompletnom opremom otišli su u Šabac kako bi pružili pomoć u slučaju potrebe, Za Šabac su poslata i 24 kamiona vreća napunjenih peskom, kao i dodatnih 80.000 vreća za punjenje, piše u saopštenju sa sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Novom Sadu.
12:29 – EVAKUACIJA – Na području opštine Varvarin i Ćicevac u toku je evakuacija oko 100 domaćinstava, koja su ugrožena poplavama, rečeno je novinarima u sektoru za vanredne situacije Policijske uprave Kruševac.
11:58 – VUČIĆPremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ddbrana TENT-a sada najvažnija.
11:37 – EPS – Oko 95.000 kupaca električne energije trenutno nema struju zbog vremenskih neprilika, velike kiše i poplava, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije.
11:27 – LJAJIĆ – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da će Republička direkcija za robne rezerve svim opštinama čiji su građani ugroženi katastrofalnim poplavama hitno isporučiti 85 tona osnovnih životnih namirnica.
11:24 – NOVA VAROŠ – Opština Nova Varoš uputila je u Obrenovac tri motorna čamca sa posadama kako bi se pomoglo u evakuaciji ugroženog stanovništva.
10:46 – MARIĆNačelnik Sektora za vanredne situacije u MUP-u Srbije Predrag Marić izjavio je da je počelo izvlačenje beživotnih tela, ali da broj žrtava neće objavljivati dok traje evakuacija ljudi.
10:38 – CRNA GORA – Vojska Crne Gore najavila je da će danas u Srbiju poslati jednu svoju jedinicu koja bi se pridružila naporima u toj zemlji u borbi sa poplavama.
10:10 – BABUŠNICA – Opštinsko veće Babušnice donelo je odluku o izdvajanju milion dinara iz opštinskog budžeta za pomoć ugroženima u elementarnim nepogodama i poplavama, saopšteno je u toj opštini.
10:00 – UB – Meštanima Uba upravo helikopterom dopremljeno 3 tone vode za piće i oko 350 kg hrane. U toku je i evakuacija ljudi.
09:49 – DAČIĆ – Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio se svim državama i EU na do sada pruženoj pomoći u borbi protiv nezabelezene prirodne katastrofe, koja je zadesila Srbiju.
09:45 – SVILAJNAC – Sindikat srpske policije (SSP) saopštio je da se i stotinak bivših policijskih službenika sa Kosova i Metohije, odazvao apelu države i krenuo noćas ka Svilajncu i Obrenovcu u cilju pružanja pomoći stanovništvu i državi Srbiji u proglašenoj vanrednoj situaciji.
09:32 – OBRENOVACU Obrenovcu je evakuisano više od 3.000 ljudi i još je mnogo ljudi kojima treba pomoć, rekao je načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP Predrag Marić. Mediji javljaju da je vodostaj prestao da raste i da su padavine u potpunosti prestale.
08:27 – ŠABACNačelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je u subotu ujutru, posle naporne noći u kojoj su meštani Šapca i dobrovoljci iz Srbije branili ovaj grad od poplave, da je zadatak obavljen odlično i da je ostvaren uspeh.

 

Iz Obrenovca je do sada evakuisano više od 3.000 osoba, a akcija spasavanje ljudi i dalje se nastavlja. Evakuisani žitelji tog grada smešteni su u SPORTskom centru "Šumice", FMP "Železnik", studentskom domu "Karaburma" i hotelima na području Beograda.

 

Iz opštine Loznica evakuisano je 48 ljudi i oni su smešteni u SPORTski centar "Lagator". U opštini Krupanj poplavljeno je oko 500 domaćinstava, a u tu opštinu je nemoguće doći zbog uništenih i oštećenih puteva, navodi se u saopštenju.

Situacija u opštini Koceljeva se stabilizovala, a reka Tamnava se povlači u korito.

 

Hidrometeropolški zavod saopštio je da će u subotu vreme biti pretežno oblačno i malo toplije, mestimično s kratkotrajnom slabom kišom i najvišom temperaturom do 20 stepeni. Popodne očekuju se pljuskovi s grmljavinom. Duvaće slab vetar,
uglavnom zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura biće od šest do
11, najviša od 15 do 20 stepeni.

 

U Beogradu će biti pretežno oblačno i malo toplije, povremeno sa kratkotrajnom slabom kišom. Moguć je i pljusak s grmljavinom. Najniža temperatura biće devet, a najviša 16 stepeni.

 

Pročitajte još:

* Šabac brani 10.000 dobrovoljaca

* Šabac brani i 150 zatvorenika iz Niša!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here