Youtube/ABC News In-depth
PwC Australija

Velika poreska afera potresa Australiju. Federalna policija (AFP) je u sredu pokrenula krivinu istragu protiv Pitera Kolinsa, bivšeg šefa za međunarodne poreze u korporaciji PwC, koja se bavi savetovanjem i poreskim uslugama.

Kako je saopšteno, Kolins je savetovao Saveznu vladu o sprečavanju izbegavanja poreza za međunarodne kompanije i u isto vreme podelio poverljive informacije o promenama poreskih zakona s partnerima, osobljem i klijentima na koje su ove promene poreza mogle da utiču u smislu profita i izbegavanja poreskih obaveza.

PwC je, kako izveštava Australian Financial Review, iskoristio svoja saznanja o poreskim reformama kako bi zaračunao milionske naknade savetujući tehnološke kompanije i druge kompanije koje izbegavaju porez.

Veruje se da je Kolins ostvario profit od 2,5 miliona dolara kada je australijska vlada sredinom 2016. menjala zakon protiv izbegavanja plaćanja poreza, piše ovaj list.

– Smatramo da je PwC zloupotrebio poverenje Trezora i postupanje ove kompanije je veoma ozbiljan problem – istakla je Dženi Vilkinson, sekretar Ministarstva finansija.

Zato i ne čudi što se PwC složio sa nalogom da otpusti ili pošalje na neplaćeno odsustvo sve zaposlene sa poslova na postojećim ili budućim vladinim ugovorima koji su znali za odavanje informacija iz Trezora.

Prema rečima Vilkinsonove, kako je zabrana kršenja poverljivosti deo ugovora sa PwC-om, to daje Ministarstvu finansija mogućnost da razmotri otkazivanje svih postojećih ugovora s ovom firmom.

Ministarstvo finansija je još u januaru saznalo da je pojedinac odao poverljive informacije, ali PwC ih nije obavestio da je kršenje bilo šire od onoga što je javno prijavljeno.

Vilkinsonova je rekla da su 2. maja postali svesni da je kršenje poverljivosti informacija značajno šire od jedne osobe i da inicijalna reakcija firme nije uspela da zaustavi dalje širenje informacija.

Sem toga, ministarstvo je još prošle nedelje pisalo PwC-u, savetujući ih, da iz svih postojećih i budućih ugovora ukloni osoblje koje je direktno uključeno u odavanje informacija ili ima saznanja o njima. Kompanija se složila sa ovim savetom.

I u sredu je ministarstvo pisalo svim svojim dobavljačima savetodavnih usluga, tražeći da dodaju klauzulu koja bi omogućila raskid ugovora u slučaju „nepovoljnog događaja“, uključujući događaj van ugovora, za koji se smatralo da su dobavljači njime loše rukovodili.

– Smatram da su ovi postupci prikladan i promišljen odgovor na ovo pitanje, a na osnovu informacija koje su trenutno dostupne. Time se šalje jasna poruku dobavljačima da se neetičko ponašanje neće tolerisati – istakla je Vilkinson.

Suočen sa ispitivanjem u Senatu, AFP se takođe obavezao da ispita da li je prikladno da PwC sprovodi internu reviziju za potrebe policije, kada je sama firma pod istragom zbog odavanja informacija.

AFP je objavio da preispituje svoje radnje, a komesar Ris Keršo je rekao da će „imati dublju diskusiju“ o tome da li postoji sukob interesa u vezi sa komunikacijom s bivšim šefom policije Novog Južnog Velsa Mikom Fulerom, koji se prošle godine pridružio PwC-u kao partner.

Komesar je rekao da je primio tekstualnu poruku od Fulera, koji je „izrazio razočaranje zbog odavanja informacija“.

“Izdaja poverenja“

Ministarka unutrašnjih poslova Kler Onil je rekla da su akcije PwC-a „groteskna izdaja poverenja“ i da vlada razmatra svoj odgovor.

– Nećemo stati dok ne dođemo do zaključka šta se tačno dogodilo. To je sramotan incident i mora da se na odgovarajući način istraži – istakla je ministarka Onil.

Iznevereni visoki standardi

PwC je inače najveći savetodavni partner Komonvelta. Od sredine maja ove godine savezna vlada se obavezala na ugovore sa PwC-om u vrednosti od 255 miliona dolara. Portparol kompanije je rekao da su ovog meseca pokrenuli nezavisnu reviziju.

– Duboko žalimo što smo izneverili visoke standarde koje smo sebi postavili kao organizacija. Sada moramo ponovo da zaslužimo poverenje, zbog čega smo preduzeli odgovarajuće mere, uključujući najavu nezavisne revizije upravljanja, odgovornosti i kulture firme – rekao je portparol.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here