Tanjug
U Hramu Svetog Save u Beogradu, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve

Patrijarh Spske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je, na liturgiji pomirenja sa makedonskom crkvom, da je posle 55 godina zaceljena duboka i bolna rana raskola sa tom crkvom i da je ovo veliki dan i čudo Božije.

– Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu – rekao je Porfirije u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je služio liturgiju pomirenja zajedno sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom i arhijerejima obe crkve.

Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Severne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli.

– Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljena i to je čudo Božije i dar Božiji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božija, najčešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi – istakao je Porfirije.

Kaže da je sada naša radost neizmerna i izaraz ljubavi Božije.

– Evo ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije – srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božiju – kazao je poglavar SPC.

Složili smo se u razgovorima da naše delovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu, naveo je Porfirije.

– Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu – poručio je Porfirije, nakon čega je otpevana pesma “Mnogaja ljeta”.

Liturgijom pomirenja u Hramu Svetog Save je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

Stefan: Kanonsko jedinstvo sa SPC

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan rekao je, u Hramu Svetog Save na liturgiji pomirenja, da je danas uspostavljeno kanonsko jedinstvo sa SPC i da se nada da će Sabor SPC do kraja svog zasedanja doneti i odluku o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Arhiepiskop Stefan je zahvalio SPC za darovanu ljubav i obnovu makedonske crkve.

– Zablagodarimo na neizmernoj radosti, došlo je vreme da se završi stradanje za pravoslavni makedonski narod i Makedonsku pravoslavnu ckrvu – Ohridsku arhiepiskopiju – rekao je Stefan.

Istakao je da je postignuto kanonsko opštenje dve sestrinske crkve i da je Sabor SPC doneo odluku o tome, nekoliko dana nakon odluke Vaseljenske patrijašije.

Putem jedinstva sa svima za konačno rešavanje svog statusa i autokefalnosti, još danas smo doživeli punu radost i još od vas, vaša svetosti Porfirije, da doživimo, da višedecenijsku tugu pretvorite u radost, rekao je Stefan.

Kazao je da će makedonska crkva produžiti put koji vodi za mir i konačno rešavanje autokefalnosti te crkve.

MPC-OA veruje da će doživeti radost odlukom vaše svetosti i arhijereja SPC na ovom Saboru, dodao je Stefan.

Poručio je da veruje da će jedinstvo SPC i makedonske crkve trajati mnogo godina i da je potvrda dobre volje upravo današnja zajednička liturgija.

– Ovim današnjim činom je potvrđena ljubav dve sestrinske crkve – naveo je Stefan.

Timotej: Očekuje se da SPC krajem maja uputi predlog

Mitropolit za Debar i Kičevo i portparol Sinoda MPC-OA Timotej izjavio je da se makedonski episkopi nadaju da će Srpska pravoslavna crkva (SPC) krajem maja uputiti predlog Vaseljenskoj patrijaršiji da MPC-OA dobije autokefalnost.

Vladika Timotej kaže da crkva koja treba da bude predložena za autokefalnost mora da ispuni desetak tačaka da bi bila predložena za tomos.

– Očekujemo da će to za nas učiniti majka crkva od koje se odvajamo – u ovom slučaju SPC – rekao je Timotej.

Dakle, precizira vladika, SPC treba da predloži Vaseljenskoj patrijaršiji davanje autokefalnog statusa na odobrenje svih pravoslavnih crkava, a zatim da vaseljenski patrijarh izda tomos koji će potpisati on i episkop SPC.

Vladika Timotej smatra da poslednja odluka SPC za autonomiju iz 1959. godine nije korak unazad, već korak ka dobijanju autokefalnog statusa crkve.

1 COMMENT

  1. Valjda najstarija srpska institucija zna kako i šta treba, neka bude Božija volja!
    Samo da ne bude da kroz koju deceniju tako priznamo i CPC….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here