Porodilje od plate jedva imaju za kafu

0

Cena materinstva: Majke sa nižim primanjima, koje se posle porođaja vrate na posao, rade za manje od pet dolara na sat
 

Cene usluga za brigu o deci rasle su brže od – cena benzina, navodi se. Takođe, skočile su dvostruko više od poskupljenja stanarina i tri puta više od porasta cene potrošačke korpe.

Ovakva kretanja predstavljaju, već u narednih pet godina, izazov i za familije i za vladu, zato što nema čarobnog štapića kojim bi se briga o deci napravila jeftinijom, ističe glavni istraživač na projektu Ben Filips.

 

Ovo se dokazuje konkretnim podacima. Recimo, majka sa niskim prihodom, koja radi skraćeno radno vreme, želi da se vrati na celodnevni posao, dobiće po 16,37 dolara za svaki od 20 dodatnih sati, koje će svake nedelje provesti na poslu. Od toga, međutim, ostaće joj svega 4,09 dolara. Ostatak od ogromnih 75 odsto plate progutaće cena u obdaništu, porez na prihod i gubitak socijalne pomoći.

 

Različite cene

Cena usluga za brigu o deci, izražena procentualno u porodičnom budžetu, varira od područja do područja. Recimo, u dobro stojećem sidnejskom Mosmanu, za taj trošak odlazi 9,3 odsto prosečnih zarada stanovnika. U regionu Kimberli u Zapadnoj Australiji ljudi, međutim, daju 11,4 odsto prihoda, a u kvinslendskom Čarters Tauersu svega 3,7 odsto.

Majka sa srednjim prihodima u istoj situaciji dobiće 30,70 dolara za svaki dodatni sat do punog radnog vremena. Ali, njoj će, kad podmiri dečju brigu i porez, ostati svega 7,83 dolara.

– Trošak za čuvanje deteta, gubitak socijalne naknade i povećani porez na rast plate znače da je finansijska dobit za mnoge žene Australije zanemarljiva kad se vrate na posao nakon što dobiju decu – zaključuje izveštaj.

Džon Čeri iz najvećeg australijskog servisa za brigu o deci Goodstart Earldž Learning kaže da ovaj izveštaj pokazuje da vlada, ako joj je stalo da poveća prisustvo žena u radnoj snazi, treba da uradi više da bi majkama koje se vraćaju na posao to bilo od finansijske koristi.

– U sistemu brige o deci postoje neki zaista ozbiljni nedostaci koji treba da budu otklonjeni. Familije sa niskim primanjima zaslužuju mnogo pošteniji odnos od onoga koji dobijaju – rekao je on.

 

Najbolje u Brizbejnu

Među glavnim gradovima, Brizbejn je najpristupačniji, dok neki roditelji u Sidneju plaćaju čak do 170 dolara dnevno za dete u jaslicama ili obdaništu. Zaposlena majka iz Brizbejna Hejli Kudra, na primer, kaže da za četiri dana nedeljno za svoju 2,5 godišnju kćerku Mekenzi plati 432 dolara, na šta još dobije državnu subvenciju, kako navodi brizbejnski "Kurijer mejl".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here