Poslanici protiv gradnje džamije

0

Poslanica Bendiga u Viktoriji rekla da nije obožavateljka islama i glasala protiv izgradnje džamije u Bendigu (Foto: Ilustracija)
 

Eliza Čepmen bila je jedan od dvoje većnika koji su glasali protiv, inače usvojene odluke o izgradnji džamije u Bendigu. Kada je ova tema bila na dnevnom redu, ona je upitala novinare:

 

– Ja ne bih želela da živim blizu džamije. Da li biste vi voleli?

Dan kasnije, ona je branila svoje poglede, rekavši da nije rasista i da o ljudima koji dele njeno mišljenje ne treba imati takav stav.
 

Ceremonija za mir

Tolerantni građani organizovali su "ceremoniju za mir" u petak, a u subotu su crni baloni zamenjeni balonima u više boja. Hrišćanski lideri podržavaju napore na održavanju harmonije.
– Ponosni smo na našu multikulturalnu prošlost u Bendigu i želimo da ovim skupovima i simbolizmom izraženim balonima u više boja, izrazimo našu podršku muslimanskim komšijama – kaže za "Ejdž" sveštenik Crkve ujedinjenja Sintija Pejdž.

– Moja izjava da nisam obožavatelj islama stoji i dalje, iako moram da dodam da ja nisam obožavatelj mnogih stvari – rekla je ona. – Mislim da je tužno što su mnogi građani uplašeni da javno govore o svojoj zabrinutosti, a u strahu da ih ne proglase rasistima i fanaticima.

Federalna članica parlamenta za Bendigo Liza Česters, međutim, kaže da je sloboda govora demokratsko pravo, ali da kod onih koji su lideri u zajednici postoji i odgovornost. Ona je rekla da je očekivala bolji nastup od koleginice koja predstavlja zajednicu.
– Mislim da je prekršila kodeks ponašanja – rekla je ona. – Nije u redu da se bude fanatik.

Prema kodeksu Bendiga, većnici treba da "sve ljude tretiraju učtivo i sa poštovanjem, priznajući da postoje legitimne razlike u mišljenju, rasi, kulturi, religiji, jeziku, polu i običajima". Gradsko veće još nije dalo komentar o tome da li će protiv Čepmenove biti pokrenut ikakav postupak.

Odluka da se odobri gradnja džamije u vrednosti od tri miliona dolara praćena je kontroverzama. Antiislamske grupe tvrde da bi ovaj projekat mogao da dovede do terorističkih napada u ovom regionalnom centru. Takođe, anonimna grupa zasula je grad, uključujući i kuću jednog većnika, crnim balonima na kojima je bio ispisan protest zbog gradnje džamije.

U Bendigu živi svega nešto više od 200 muslimanskih vernika, koji se okupljaju u prostorijama La Trob univerziteta.

 

Peticija podrške

Lokalni meštani smatraju da ih ovo sramoti i da oni koji iznose antiislamske poglede njih ne predstavljaju. Do kraja prošle nedelje, peticiju na internetu u znak podrške multikulturalizmu i različitosti potpisalo je više od 1.200 ljudi.
Stanovnik Bendiga Demijen Vels kazao je da je pokrenuo peticiju, jer stvaranje antimuslimanskog raspoloženja o kome mediji izveštavaju ne daje sliku o gradu koji on zna i voli.
– Zaista sam bio besan kada sam to postavio. Besan sam zato što će svet videti Bendigo kao rasistički grad, dok mi sa toliko dobrodošlice dočekujemo svakog – izjavio je on.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here