Porošenko: Očekujem potpisivanje plana o prekidu vatre

0

Ukoliko se održi sastanak u Minsku, ukrajinski predsednik će narediti obustavu vatre ma istoku Petro Porošenko

 

"U Minsku treba da bude potpisan dokument koji predviđa etape za sprovođenje mirovnog plana za Ukrajinu. Ključna odredba plana je prekid vatre", izjavio je Porošenko na marginama samita NATO u Njuportu.

 

Kako je preneo sajt Raša tudej, Porošenko je rekao da će vladinim trupama na jugoistoku zemlje naložiti obustavu vatre ako se u Minsku održi sastanak predstavnika Ukrajine, Rusije i OEBS kao što je planirano.

 

"U 14.00 po lokalnom vremenu (13.00 po srednjevropskom), ako se sastank u Minsku održi, pozvaću generalštab da uspostavi bilateralni prekid vatre i nadamo se da će primena mirovnog plana početi sutra", rekao je Porošenko u Velsu.

 

Aleksandar Zaharčenko, predsednik Narodne Republike Donjeck, i Igor Plotnicki, lider Narodne Republike Lugansk takođe su saopštili da su spremni na prekid vatre ako se postigne sporazum i ukrajinski predstavnici potpišu plan za političko rešenje konflikta. Kako je navedeno, "sporazum mora da sadrži detalje o tome kako će se garantovati poštovanje prekida vatre".
 

Kontakt grupa za Ukrajinu, sastavljena od predstavnika Kijeva, Moskve i OEBS-a treba da se u petak u Minsku sastane sa proruskim aktivistima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here