Kruna saradnje crkava i gradova

0

 

Vladika Hrizostom
 

Vladika Hrizostom, episkop zvorničko-tuzlanski koji će u nedelju u Himelstiru prisustvovati ustoličenju episkopa Sergija, u ponedeljak će posetiti Langenhagen.
Srpskog episkopa sa pratnjom u Rathausu će dočekati zamenik gradonačelnika Vili Mine i verski dostojnici Klaus Diter Tišler, dekant katoličke crkve u Langenhagenu i superitendant Evangelističke crkve Holger Grunijes.
Zamenik gradonačelnika Vili Mine, koji je sa delegacijom u Bijeljini boravio prošlog meseca, za goste će prirediti večeru. Visokog gosta iz Bijeljine pozdraviće i delegacija udruženja Pomoć za mladi život na čelu sa dr Željkom Dragićem, koji su temelj saradnje i bratimljenja Bijeljine i Langenhagena.
Tokom višegodišnjih poseta Bijeljini gosti iz Langenhagena redovno su posećivali manastir Tavna, a često su održavane i zajedničke liturgije koje su počele pre 15 godina sa prvim posetama evangelističkog sveštenika Armina Vencela. U Langenhagenu je do sada boravilo više pravoslavnih sveštenika iz Bijeljine, među kojima i iguman manastira Tavna otac Lazar Krstić, a ovo je prvi put da ovaj bratski grad zvanično posećuje i jedan episkop.
Ovoj poseti se u crkvenim krugovima i gradskim strukturama pridaje veliki značaj, jer posetu tako visokog dostojnika Srpske pravoslavne crkve smatraju krunisanjem prijateljskih odnosa između crkava i dva pobratimljena grada.

Biseri prijateljstva
Radi ilustracije dobrih odnosa crkava iz Langenhagena i Bijeljine dr Dragić podseća na nekoliko bisera koji ovo prijateljstvo krase. A to su pravoslavno krštenje Mihaele Knip u manastiru Tavna, proslava zlatne svadbe Kriste i Ditera Leske i 90. rođendana superbake Lizelote Nojhaus. Zauzvrat, u crkvi Kod dobrog pastira u Godshornu boravilo je više umetničkih i folklornih grupa iz Bijeljine. Ostao je upamćen koncert hora Srbadija sa dirigentkinjom Desankom Trakilović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here