EPA/SERGEY DOLZHENKO
Petro Porošenko

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko objavio je u poljskom listu „Gazeta viboršča“ odgovor na članak Vladimira Putina o jedinstvu Rusa i Ukrajinaca.

Prema Porošenkovim rečima, njegov narod nema problema sa sopstvenim identitetom.

– Mi smo ukrajinska politička nacija, čiji su ravnopravni članovi građani različitog etničkog porekla, različitih vera i jezičkih zajednica – objasnio je on.

Bivši šef države smatra da Ukrajinci imaju sopstveno istorijsko iskustvo, jezik i političku kulturu, kao i „osećaj pripadnosti evropskoj civilizaciji”.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio članak „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“. U njemu je ruski lider nazvao zid koji je podignut između Rusa i Ukrajinaca velikom katastrofom i naglasio da je pravi suverenitet Ukrajine moguć samo u partnerstvu sa susednom zemljom.

Kasnije je aktuelni ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, čestitajući građanima Dan pokrštavanja Kijevske Rusije, savetovao „rođake i veoma udaljenu rodbinu“ da ne zadiru u nasleđe ove drevne države. Kijevsku Rusiju nazvao je majkom ukrajinske istorije, a samu zemlju – „naslednicom jedne od najmoćnijih država srednjovekovne Evrope“. Prema rečima ukrajinskog predsednika, 24 oblasti Ukrajine i Krima su „rođena deca i naslednici drevne države“.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here