Porošenko sazvao hitan sastanak da odgovori na “rusku agresiju”

0

Beta/AP/A. K.
Razmatra načine da se zaustavi agresija na istoku Ukrajine: Petro Porošenko
 

Ukrajinski lider i zvaničnici zaduženi za pitanje odbrane razgovaraće o “načinima grupisanja snaga i zaustavljanja agresije” rečeno je u službenom saopštenju.

Ukrajinska vojska objavila je u četvrtak ujutru da je napustila ključni položaj, vazduhoplovnu luku u Donjecku.

U međuvremenu, borbe u Ukrajini se zaoštravaju i vraćaju na nivo prie primirja sklopljenog ugovorom iz Minska, a u nekim slučajevima su i gore nego tada, rekao je u četvrtak glavni zapovednik NATO-a, američki general Filip Bridlov.

– Stanje na frontu nije dobro. Borbe su se zaoštrile i vratile na nivo pre mirovnog ugovora, a u nekim slučajevima je i premašuju – rekao je na konferenciji za štampu u Briselu nakon sastanka vojnog odbora Severnoatlantskog saveza.

General Bridlov je rekao da su proruske pobunjeničke snage na nekim područjima "pomerile crtu fronta na zapad”

Nije hteo da potvrdi broj ruskih vojnika, za koji se spekuliše da prelazi 9000, raspoređenih na istoku Ukrajine koji je dan ranije izneo ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Poslednjih dana sukob u Ukrajini se ponovo rasplamsava. Barem 41 osoba je poginula u zadnja 24 sata na istoku zemlje, po podacima koje je agencija Frans pres dobila od službenih izvora.

Četvrtak je bio jedan od najtežih dana u zadnjih više od devet meseci sukoba, kada su poginule barem 34 osobe, dok se ukrajinska vojska pred pobunjenicima povlači iz strateške vazduhoplovne luke u Donjecku

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here