Svaka slika priča svoju priču, pa tako postoji i istorija vezana za poznatu “Mona Lizu”. Da li ste znali da ovaj portet nikada nije ni došao do onog ko ga je naručio? 

“Mona Liza” je jedna od najznamenitijih dela likovne umetnosti kao i najčuvenija slika na svetu. Poznata po misterioznom osmehu žene sa portreta, jedinstveni je primer sjedinjavanja dve tehnike koje je Leonardo doveo do savršenstva.

Iako ima stručnjaka koji smatraju da možda i nije tako, dama prikazana na najpoznatijoj slici na svetu je Liza Gerardini, supruga Frančeska de Đokonda. Tako je i dobila nazive Mona Liza (skraćeno od madona) i Đakonda. Leonardno je portret naslikao 1508. godine. Dadaista Marsel Dian 1919. godine naslikao je reprodukciju ovog dela i dodao Mona Lizi lep par brkova.

Međutim da li ste znali da ovaj portret nikad nije predan naručiocu i ostao je u posedu slikara. Leonardo je nosio sliku sa sobom tokom putovanja po Italiji i inostranstvu. Poneo ju je sa sobom kada je pozvan na francuski dvor. A nakon njegove smrti završila je u dvorcu u Fontenbolu, gde je ostala sve do 1726.

Luj XIV je kasnije sliku prebacio u Versaj, da bi nakon Francuske revolucije premeštena je u Luvr 1792. godine. Napoleon Bonaparta je 1800. goidne stavio “Mona Lizu” u svoju soavaću sobu, ali je vratio u Luvr četiri godine kasnije.Tokom francusko-pruskog rata, Napoleon III naredio je da se slika premesti u Brest. Po sklapanju mira “Mona Liza” je vraćena u Luvr.

Ukradena je 1911. godine, a među osumnjičenima bio je i dadaistički pesnik Gijom Apoliner. Uhapšen je, ali i brzo pušten.

Dve godine kasnije slika se pojavila u Firenci. Otkrilo se da je lopov bio Vinćenco Peruđa, Italijan, nekada zaposlen u Luvru, koji je hteo da se slika vrati u domovinu.

Tokom godina svetskih ratova je sakrivana. Ponovo je bila izložena 1945. godine.

Danas je portret “Mona Lize” izložen u muzeju Luvr u Parizu. Međutim, ali gotovo je nemoguće da izbliza vidite ovo remek delo zbog ogromnih gužvi posetilaca, mnoštva fotoaparata, telefona.

Međutim, Luvr ove godine pravi retrospektivnu njegove umetničke karijere, a u saradnji sa HTC oživeće “Mona Lizu”.

Mona Liza: Iza stakla – Mona Lisa: Beyond the Glass

Ovako je nazvan projekat koji će pružiti mogućnost posetiocima da ostvare interakciju sa slikom u virtuelnom prostoru. Gledaoci će imati retku priliku da zakorače iza stakla kako bi pristupili intrigantnom portretu izbliza, na potpuno nov, transformativan način.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here