Tanjug/AP

Glavnu poruku ruskog predsednika Vladimira Putina na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije, kada je izjavio da je Rusija prvi put u svojoj novijoj istoriji razvila naoružanje koje niko drugi na planeti nema, treba tumačiti kao signal svim protivnicima „da ohlade usijane glave“, saglasni su analitičari.

“Danas smo svedoci jedinstvene situacije u novijoj istoriji Rusije – pokušavaju da nas sustignu. Nijedna zemlja trenutno nema hiperzvučno oružje, a da ne govorimo o hiperzvučnom oružju interkontinentalnog dometa. Rad na kvalitetu ruskog naoružanja nije igra šaha – u kojoj je moguć i nerešen ishod – Rusija je dužna da u tom polju bude najbolja”, poručio je ruski predsednik.

Prema rečima zamenika predsednika Komiteta Državne dume Rusije za odbranu Jurija Švitkina, poruku Putina treba shvatiti i kao potvrdu da Rusija planira i ubuduće da nastavi da sprovodi politiku opremanja vojske najsavremenijim tipovima naoružanja, što i jeste prirodna reakcija na pretnje sa Zapada, a dobar primer toga su najavljeni vojni manevri NATO-a prema scenariju uvežbavanja napada na Rusiju.

Za manje pare – stvoriti najbolje oružje

Švitkin navodi i da treba uzeti u obzir činjenicu da je vojni budžet SAD čak 15 puta veći od ruskog, samim tim bi tu kritiku trebali da upute sami sebi, a ne Rusiji, koja isključivo preduzima recipročne mere po pitanju jačanja sopstvene odbrambene sposobnosti.

S druge strane, vojni stručnjak Viktor Baranec kaže da Putinovu poruku – da ruska vojska teži da u svom arsenalu ima najbolju borbenu tehniku koja postoji na svetu, ne treba shvatiti kao poruku da se Rusija upustila u trku u naoružanju, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je njen vojni budžet svake godine sve manji.

– Ako pogledamo vojni budžet Rusije – on se iz godine u godinu smanjivao – konstatuje Baranec. Ako je američki prešao cifru od 720 milijardi, ruski je i dalje negde između 60 i 70 milijardi dolara. Rusija se vodi principom – za manje pare stvoriti najbolje na svetu oružje.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here