Posao Đokoviću i kineskoj firmi?

0

FoNet
Goran Đoković bi mogao da pobedi na tenderu za električna brojila

 

Uslovi tendera su takvi da na njega mogu da se jave samo dve ili tri svetski poznate firme. Konkurent za ovaj posao je i kineska kompanija Huavei, čiji je predstavnik u Srbiji Goran Đoković, stric slavnog tenisera, odranije poznat po vezama sa EPS-om. Kako navode beogradski mediji, Đoković bi mogao da pobedi na tenderu. On se tim povodom nije oglašavao.
Prema saznanjima "Vesti", međutim, glavni favoriti su francuski Atos, španska Indra i italijanski Erikson.

– Tender je raspisan i ponude se dostavljaju do početka marta. Posle otvaranja videćemo ko je dao najbolje uslove. Građani neće snositi nikakve troškove digitalizacije brojila koja su, inače, tek deo ovog velikog posla u kome je daleko važnija prateća infrastruktura – kaže Alma Muslibegović iz službe za odnose s javnošću Elektrodistribucije Srbije.

EBRD i Evropska investiciona banka odobrile su EPS-u zajmove od po 40 miliona evra za realizaciju tog projekta. Uslovi tendera su vrlo zahtevni, a jedan od njih je i da ponuđač ima najmanje 75 miliona evra prosečan godišnji promet u proteklih pet godina i da raspolaže sa najmanje 25 miliona evra.

Daljinski za lopove

Pravila su jednostavna: onaj ko daje pare propisuje i uslove. Srpske firme i ovde neće dobiti posao, novac i reference, ali će EPS dobiti sistem daljinske kontrole koji je dobar, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što će neredovne platiše moći daljinski i da isključuje, te radnici monteri neće morati da rizikuju batine kada dolaze da fizički odseku kradljivce struje, što je godinama redovan slučaj u Srbiji, državi u kojoj se godišnje ukrade struje u vrednosti od oko 60 miliona evra.

Da bi se kvalifikovali ponuđači moraju da imaju i godišnju proizvodnju od najmanje 250.000 komada brojila. U Srbiji postoji oko 3,5 miliona brojila, od čega je 3,1 milion u domaćinstvima.

– Srpske firme neće moći da učestvuju na tenderu jer nijedna nije u proteklih pet godina ostvarila promet od najmanje 75 miliona evra. Proizvođači brojila – EVG, u vlasništvu bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge, Meter end Kontrol, koji je doskoro bio u sastavu Rudnap grupe, vlasnika Vojina Lazarevića, Enel Dragana Vasiljevića iz Beograda i Sitel, ćerka kompanije Mikroelektronika iz Banjaluke, neće moći da učestvuju na međunarodnom tenderu – potvrdio je juče Jovan Vujasinović, predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje struje pri Privrednoj komori Srbije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here