Besplatno za državu, papreno za građane

0

Beta/N. P. /DS
Notari na polaganju zakletve
 

Notarska komora, naime, oslobodiće državu i njene organe plaćanja nagrade i naknade troškova za overu dokumenata za pravne poslove, promet nekretnina i slično. Teret plaćanja se, prema objašnjenju člana Nadzornog odbora komore Srbislava Cvejića, preliva na onog ko od države kupuje. Građani lično, kako tumači za "Vesti" advokat Uroš Tešmanović, tom promenom neće dobiti ništa.

– Jedino će više para iz državne kase ići na neke druge namene, pa tu građani kao poreski obveznici imaju donekle korist – objasnio je Tešmanović. On podseća da su pod pritiskom advokata već pojeftinile notarske cene usluga, poput založnih izjava i overa saglasnosti roditelja za odlazak dece u inostranstvo.

Ovaj advokat sa skepsom dočekuje najave iz Javno-beležničke komore da će građanima, ako sačine i predugovor i ugovor kod istog beležnika, predugovor biti gratis.

– Ne verujemo u obećanja dok ih ne vidimo na delu. Naravno da je dobro sve što je povoljnije za građane, ali priča o umanjenjima novouvedenih dažbina pokazuje koliko su advokati bili u pravu kada su krenuli u proteste kako bi građani shvatili da vlast nije vršila samo udar na njihov džep, već i na njihova ljudska prava. Novim nižim cenama pokušavaju da umanje političku štetu koju trpe zbog pogrešnih poteza – zaključio je Tešmanović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here