Tanjug
Zahvalan na investiciji: Aleksandar Vučić sa ambasadorom i predstavnicima Nestlea otvara fabriku

Pritiskom na taster, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa predstavnicima kompanije Nestle otvorio novu modernu fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi u Surčinu i poručio da osnivač Henri Nestle, koji je uspeo da stvori svetskog poslovnog giganta, može da bude uzor za novu i inventivnu Srbiju. Nestle je izgradio novu fabriku pored postojeće i zaposliće novih 220 radnika, a proizvodiće i posnu hranu. Njen godišnji proizvodni kapacitet je 12.000 tona hrane.

Vera u budućnost

Vučić je, tokom obilaska fabrike, istakao da kompanija Nestle nije tražila nikakve podsticaje i da nije dobila subvencije od Srbije.

– Mi ne bežimo od toga i da su nam tražili pomogli bismo investiciju zato što je ona važna za naše ljude – rekao je Vučić i istakao da je za Srbiju važno da što pre dođe do jedinstvenog evropskog tržišta, što je prilika za njen ubrzani rast.

Podsetio je da je osnivač kompanije Henri Nestle stvorio jedinstvenu formulu za dečju hranu i mleko u prahu.

– Reč je o čoveku koji, zahvaljujući svom trudu, genijalnosti, ali i humanosti, prelazi preko svih životnih prepreka i udara temelje jednom od najvažnijih svetskih poslovnih giganata – rekao je Vučić.

Ukazao je i da je Nestle pomagao siromašnima i da bi trebalo da bude savršen uzor i za novu, drugačiju, inovativnu Srbiju.

– Ono što je za mene bilo važno je da sam video nasmejane, srećne ljude koji veruju u budućnost i vide je u kompaniji Nestle, što sam video ljude koji imaju ogromnu energiju i neće da završavaju poslove već dalje da grade i ponovo da ulažu i još više da investiraju. I veoma sam im zahvalan na tome – rekao je Vučić.

Velika ulaganja

Predsedniku je rečeno da još uvek nisu sve linije u punom kapacitetu, kao i da će se većina proizvoda izvoziti. Vučića je zanimalo ima li na zapadu veće potražnje za tim proizvodima i dobio potvrdan odgovor, kao i da je kod nas taj segment, osim posnih proizvoda, još u povoju.

Direktor za jugoistočno evropsko tržište Aleksandar Zeneli je kazao da veruje da je ovo važno za Srbiju jer kompanija koristi, velikim delom, lokalnu sirovinu, investira u lokalnu poljoprivredu.

Direktorka Nestlea za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju Marjana Davidović je navela podatak da je proteklih meseci investirano dva miliona evra u edukaciju.

– Želimo da i dalje investiramo, da zatvorimo krug, da namirnice uzgajamo lokalno, pre svega soju, da ih preradimo ovde, a onda izvezemo – poručila je i istakla da je fabrika ekološka i da žele da budu dobar primer i drugim fabrikama u Srbiji.

Predstavnici kompanije rekli su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prilikom svečanog otvaranja, da će proširiti mrežu lokalnih dobavljača. Dodali su da je u fabrici sve novo i da je pre dve godine tu bila livada, a sada moderna fabrika sa najnaprednijom tehnologijom u toj oblasti. Naveli su i da je svakog dana na izgradnji nove fabrike bilo angažovano više od 2.000 ljudi, kao i da su imali veliku podršku.

Izvoz na Zapad

Kompanija je najavila da će, investicijom od blizu 84 miliona evra i otvaranjem još radnih mesta, nova fabrika proizvoditi nutritivno bogate i ukusne obroke na biljnoj bazi, kao i da kroz novu investiciju u Nestle nastavlja da ulaže u srpsku privredu i ljude, brinući o prirodnom okruženju zajednice.

U Nestleu najavljuju izvoz proizvoda iz novog na tržišta Francuske, Nemačke, Holandije, Italije, Španije i Velike Britanije.

Jačanje odnosa

Ambasador Švajcarske u Beogradu Urs Šmid je ukazao da kompanija Nestle u Srbiji zapošljava 1.700 ljudi.

– Švajcarska je jedan od najvećih investitora ovde, sa ulaganjem koje premašuje dve milijarde evra. Posvećeni smo daljem jačanju tradicionalno dobrih odnosa naše dve zemlje – rekao je Šmid.

Preciznost i posvećenost

Aleksandar Vučić je naveo da je vizija osnivača Nestlea ostvarena kroz najpopularnije i omiljene proizvode širom sveta. Podsetio je ambasadora Švajcarske Ursa Šmida da su pre dve godine bili na otpočinjanju radova na fabrici i tada se činilo, događaj kao događaj.

– Došli smo da otvorimo radove, možda će se završiti nekada, možda nikada. Švajcarska preciznost, ali i dobri srpski radnici, marljivi, posvećeni, uradili su nešto u što smo mogli čak i da sanjamo da će biti tako dobro, kvalitetno, precizno i na vreme učinjeno – rekao je Vučić.

Nastavak konsultacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nastavio konsultacije o novom mandataru sa predstavnicima lista Savez vojvođanskih Mađara i Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu -Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka – Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Lider SVM Balint Pastor je rekao da ta stranka želi da bude deo vladajuće većine i nastavi saradnju da bi ostvarila svoj program. Predsednik je konsultacije sa izbornim listama počeo u ponedeljak, a lider SPS Ivica Dačić je najavio da će oni na konsultacije ići iduće nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here