Youtube/KosovaPress
Vjosa Osmani i Aljbin Kurti

Analitičar Arbnor Sadiku kaže da česte posete premijera Aljbina Kurtija i predsednice Vjose Osmani inostranstvu nisu donele nikakve rezultate u smislu novih priznanja Kosova ili vizne liberalizacije već su bile više rekreativne.

On je rekao da je vreme da institucionalni lideri ojačaju saradnju.

– Zapravo, bilo je više od nekoliko poseta različitim zemljama sveta i Evrope, ali kao što znate, nije bilo nikakvog konkretnog rezultata u smislu novog priznanja Kosova ili produbljivanja saradnje između Kosova i zemalja u regionu ili čak one iz EU. Kao što takođe znate, bilo je dosta ljubaznih poseta, učešća na nekoliko sahrana raznih državnika poput one u Japanu i uprkos činjenici da je Kosovo u izuzetno lošoj socijalnoj situaciji, stoga je krajnje vreme da institucionalni rukovodioci ojačaju lobiranje kao što je bilo posle nezavisnosti Kosova, posebno u SAD i glavnim zemljama EU, poput Nemačke i Francuske –  rekao je on.

Sadiku je rekao da bi izostanak viza za Kosovo trebalo da bude prilično zabrinjavajuća za šefove država, s obzirom da je Kosovo najizolovanija zemlja na Balkanu. On je dodao da institucije treba da koordiniraju aktivnosti na obezbeđivanju priznanja pet zemalja EU.

– Pored nepriznavanja, Kosovo još uvek nema viznu liberalizaciju, ono je najizolovanija zemlja na Zapadnom Balkanu i to bi trebalo da zabrinjava čelnike institucija jer je to prilično problematično za građane, odlazak u ambasade, čekanje satima da se kompletira dokumentacija, da se dobije viza je zaista zabrinjavajuće i krajnje je vreme da se svi čelnici institucija koordinišu sa svojim političkim ovlašćenjima i moćima odlučivanja kako bi bolje predstavljali Kosovo u međunarodnim forumima i obezbedili neko priznanje – rekao je Sadiku.

Analitičar Fidan Ukaj smatra da je poslednja poseta premijera Aljbina Kurtija Sjedinjenim Američkim Državama bila rekreativna jer, prema njegovim rečima, Kosovo ovom posetom nije dobilo ništa.

– U prošlosti smo imali kritike opozicije da institucionalne lidere ne pozivaju svetski lideri i da nisu posetili različite zemlje poput EU i SAD, a čuli smo i čuvenu izjavu premijera Kurtija koji je rekao da će otići u dugoročnu posetu SAD. Njegova poseta se desila, Kurti je bio u SAD, ali se na kraju ove posete videlo da je to rekreativna poseta, jer nismo dobili ništa od te posete – rekao je Ukaj.

Dodao je da su posete predsednice Vjose Osmani dale minimalne rezultate. Čak i prema njegovim rečima, ove posete su bile više za javnost kako bi se pokazalo da se rukovodioci institucija sastaju sa stranim liderima. On je rekao i da su i premijer i predsednica, umesto da sarađuju na socijalnim pitanjima sa opozicijom, to pretvorili u unutrašnji rat, nanevši veliku štetu Kosovu.

– Predsednica je imala nekoliko poseta različitim zemljama sveta, ali, kako se čini, rezultati su i dalje minimalni, da ne kažemo na nuli, jer to treba prevesti u rezultate, bilo u apsorpciji investicija, bilo u članstvu ili u različitim organizacijama koje su veoma važne za Kosovo, ili čak sa novim poznanstvima – kaže on.

Dodaje da premijer ili predsednica, umesto da ponude opoziciji saradnju na nacionalnim pitanjima, oni su to pretvorili u unutrašnji rat, koji nanosi najveću štetu Kosovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here