pixabay,com
Foto: Ilustracija

Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva poskupeti za 3,9 odsto, jer je Agencija za energetiku dala saglasnost za to.

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da će struja biti skuplja na računima od decembra koji pristižu u januaru.

Prema njegovim rečima, struja za industriju neće poskupljivati.

Antić je rekao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.

„Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve je veći ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu“, naglasio je ministar energetike.

Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

„I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskim zemljama. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto od Bugarske, 79,97 odsto od Hrvatske, 85 odsto od Rumunije, 125 odsto od Slovenije“, rekao je Antić.

Kada je reč o drugim energentima, ministar je rekao da njih ima dovoljno i da neće poskupljivati.

Komentarišući eventualno zaustavljanje dotoka gasa iz Rusije preko Ukrajine, Antić je rekao da Srbija vodi računa o svojoj energetskoj stabilnosti i da „ima scenario za svaku od situacija“.

2 KOMENTARA

  1. DALI STRUJA MORALA DA POSKUPI?

    Električna energija poskupljuje minimalno, samo 3,9%, a Antić, takozvani ministar, kaže da je to minimalno povećanje i da je ona najeftinija u Evropi. On nije pomenuo da su i plate i standard najniži u toj Evropi. Ne znam da li Antić zna da niska efikasnost termoelektrana, kod nas oko 20 – 25%, a u svetu neke termoelektrane dostižu i 50%, u periodu 2012. do 2017. godine ukradena je električna energija za 6,18 milijarde evra (31,9 milijarde kWh struje), gubici električne energije iznosile 22% (dozvoljeni tehnički gubici su 5%), visoke plate zapošljenih i prekobrojni zapošljeni, zapošljavanje po partijskoj knjižici, a stručnost nije bitna, čak generalni direktor je po vokaciji pečenjar. EPS je prebukiran sa stručnjacima iznad 10.000. Šta je ETF obrazovao, kada je najveća energetska kompanija spala na roštiljdžije i pečenjare sa platama vodećim u zemlji. Naše rukovodstvo ni slučajno ne bi povećalo cenu struje, već MMF silom s motkama ih naterao, bezobraziluk? U avgustu mesecu 2019. godine potrošnja električne energije, u jednom domaćinstvu u Boru, je ostvarena u iznosu od 263 kWh (VT 200 kWh i NT 63 kWh). Svi troškovi koji pripadaju EPS-u jedinična vrednost iznosi 6,67 din/kWh ili 73,39% od cifre u računu, a ukupna specifična cena za 1 kWh, koje platio potrošač, iznosi 9,02 din/kWh ili 100% što je više za 2,53 din/kWh ili 28,05% su troškovi koji ne idu EPS-u, a idu iz džepa potrošača. Sa dodatnim troškovima struje, a kalkulacija je rađena samo sa troškovima koji idu EPS-u, Srpska struja nije najjeftinija.

  2. Ovi ljudi žive u nekom imaginarnom svijetu, nisu svjesni da prosječan čovjek cjelokupnu zaradu mora preusmjeriti na servise koji taj isti novac najviše usmjeravaju na zarade tog partijsdkog aparata. od mjesne zajednice preko opštine do republike. Nevjerovatna je količina bezobrazluka prilikom davanja obrazloženja za poskupljenja pa sam napisao da žive u imaginarnom svijetu. Više od pola stanovnika svojoj djeci jednom mjesečno ne može priuštiti ni teleću šniclu, to znam ja koji u privatnom sektoru dnevno radim od 12-15 časova i zarađujem prosječno između 350 i 400 evra, o bitisanju starih i nemoćnih suvišno je trošiti riječi, kakav region, evropa i bakrači. Na prostoru SFRJ, izuzevši Sloveniju ( ili nisam u toku ) treba evakuisati djecu a onda hermetički zatvoriti granice, i pustiti virus ebole, tifusa, antraks te na sve moguće načine satrati i bezočne vlasti i šljam koji im omogućava vladavinu nad stokom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime