EPA/Ronald Wittek
Evropski parlament

Poslanici EP pozvali su danas svetske lidere da održe samit kako bi se dogovorili o glavnim principima za kontrolu i primenu veštačke inteligencije (AI), uz obrazloženje da se ona razvija brže nego što su mnogi očekivali.

Poslanici Evropskog parlamenta koji rade na predstojećem zakonodavstvu EU o tehnologiji, rekli su da bi predsednik SAD Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, trebalo da sazovu sastanak na najvišem nivou, prenosi Rojters.

Saopštenje je usledilo manje od tri nedelje nakon što su vlasnik Tvitera Ilon Mask i više od 1.000 ličnosti iz tehnoloških kompanija, zahtevali šestomesečnu pauzu u razvoju sistema na tragu ČatGPT-a kompanije OpenAI, koji podržava Majkrosoft. U tom otvorenom pismu, koje je u martu objavio Institut za budućnost života (FLI), upozoravaju da bi veštačka inteligencija mogla da širi dezinformacije neviđenom brzinom i da bi mašine mogle da ”nadmudre, zastare i zamene” ljude, ako ne budu kontrolisane.

Poslanici Evropskog parlamenta su rekli da se ne slažu sa nekim od “alarmirajućih izjava” FLI. ”Ipak, slažemo se sa osnovnom porukom pisma: sa brzom evolucijom moćne veštačke inteligencije, vidimo potrebu za značajnom političkom akcijom”, naveli su oni.

Evropski zakonodavci su radili na sopstvenom zakonu o veštačkoj inteligenciji u poslednje dve godine, prema kojem se očekuje da alati za veštačku inteligenciju budu klasifikovani prema njihovom percipiranom nivou rizika, od niskog do neprihvatljivog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here