Poslanici sutra o Deklaraciji o Srebrenici

0

 

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, treća sednica redovnog prolećnog zasedanja, na kojoj će se razmatrati Deklaracija koju je podnela grupa od 114 poslanika, počeće u 11 časova.

 

Poslanici koji su podneli predlog Deklaracije o Srebrenici pripadaju vladajućoj većini iz poslaničkih grupa "Za evropsku Srbiju", G17 plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Socijalističke partije Srbije.

 

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je, na predlog poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju", po hitnom postupku za utorak zakazala treću redovnu sednicu, na kojoj će biti razmotren Predlog Deklaracije o Srebrenici.

Ona je ocenila da nije sporno da postoji većina za usvajanje tog dokumenta i naglasila da ova skupština, prvi put, ima kapacitet da uopšte stavi na dnevni red i izglasa deklaraciju.

Đukić-Dejanović je navela da će poslanici svakako imati mogućnost da pošalju jasnu poruku da osuđuju zločin u Srebenici.

Ona je podsetila da se u tekstu izražava "saučešće porodicama onih kojih više nema" i uverenje da će se "na zapadnom Balkanu ubuduće činiti sve da se neguju sasvim drugačiji odnosi i da ne treba da bude ostrašćenosti, posebno ne po nacionalnom pitanju".

Predsednica skupštine je dodala da se u tekstu deklaracije, takođe, izražava uverenje da će parlamenti ostalih zemalja bivše Jugoslavije doneti sličnu deklaraciju, u odnosu na zločine učinjene nad Srbima.

Đukić-Dejanović je rekla i da je u toku izrada deklaracije o zločinima nad Srbima i da poslanici o njoj već danas razgovaraju.

"U narednim danima ćemo praviti tekst i ove druge deklaracije i iskreno se nadam da će i on biti relativno brzo priveden kraju. Tokom ovog zasedanja i ove sednice možemo tim povodom, ako treba, još jednom prekinuti tok druge sednice i izjasniti se i o ovoj deklaraciji", istakla je predsednica parlamenta.
 

Omerović: Popravićemo predloženi tekst

 

Sandžačka demokratska partija nije potpisnik predloženog teksta deklaracije o osudi zločina u Srebrenici i zato će na plenarnoj sednici parlamenta pokušati konkretnim predlozima da "popravi" taj tekst, rekao je funkcioner te stranke Meho Omerović.

On je podsetio da je tekst deklaracije predložilo 114 poslanika vladajuće koalicije, a da poslanici SDP to nisu učinili jer je ta stranka imala svoj predlog.

"Nismo hteli da mašemo sa tim radi publiciteta jer je reč o veoma osetljivom pitanju", rekao je Omerović.


Džudžević: Usvojiti Rezoluciju Evropskog parlamenta

 

Narodni poslanik koalicije Bošnjačka lista Esad Džudžević izjavio je da će poslanici te koalicije na sednici parlamenta prvo zatražiti usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i pozvati državu da 11. jun proglasi za dan sećanja na srebreničke žrtve.

On je takođe najavio da poslanici Bošnjačke liste neće glasati za predloženi tekst deklaracije ukoliko se u tom dokumentu na, kako je rekao, "nedvosmislen način ne osudi genocid u Srebrenici".

Džudžević je kazao da je usvajanje rezolucije EP deo međunarodne obaveze za zemlje članice EU i za zemlje zapadnog Balkana, kako je i, dodao je, navedeno u završnim odredbama te rezolucije.

"Smatramo da naš parlament treba upravo da usvoji tekst te rezolucije Evropskog parlamenta, a u toku rasprave, pozvaćemo državu da, u skladu s tim i odlukom Bošnjačkog nacionalnog veća od 2005. godine, proglasi 11. jun za dan sećanja na žrtve geonocida u Srebrenici", rekao je Džudžević.

Džudžević je podsetio da poslanici Bošnjačke liste nisu predlagači teksta deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, kao i da, ukoliko se predlog te koalicije ne prihvati, oni, kako je rekao, ni na koji način neće učestvovati u glasanju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here