Poslanik otkrio kako Vašington vlada Ukrajinom

sputniknews.com, Vestionline
2
pixabay.com

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksandar Oniščenko, protiv koga je u Ukrajini pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka, ispričao je u intervjuu za televiziju „Njuzvan“ kako su Sjedinjene Američke Države upravljale Ukrajinom tokom mandata Petra Porošenka.

Prema njegovim rečima, Nacionalnim biroom za borbu protiv korupcije Ukrajine (NABU), koji je formiran kao „nezavisno telo“ u okviru obećanih reformi nakon Evromajdana, zapravo je upravljano iz Sjedinjenih Američkih Država i on je korišćen za pritisak na ukrajinske vlasti da donesu potrebne odluke.

– Oni su imali nadzornicu iz FBI, koja je sedela u američkoj ambasadi. Ona se zove Karen Grinvej. Nju je direktno kontrolisao američki Stejt department, a ona je direktno kontrolisala NABU preko američke ambasade – rekao je Oniščenko.

On je dodao i da su Amerikanci prikupljali inkriminirajuće dokaze protiv Porošenka, da bi i dalje mogli njime da manipulišu u slučaju njegovog ponovnog izbora.

– Porošenko jednostavno izvršava volju određenih ljudi u Americi koji su zadovoljni svime, njegovom spoljnom politikom, za šta mu daju povlastice, a na korupcijske šeme iz tog perioda jednostavno su zatvarali oči – rekao je poslanik.

On je istakao i da su Sjedinjene Američke Države težile da oslabe Rusiju, pa su bile zainteresovane za nastavak vojnih operacija u Donbasu i za neispunjavanje Minskih sporazuma.

– Zadatak Sjedinjenih Američkih Država je da oslabe Rusiju, to jest, rat koji se u Ukrajini vodi od 2014. godine im je bio od koristi. Bilo je korisno i za Ameriku i za Porošenka: da je on podržava, da ne sedaju za pregovarački sto – objasnio je Oniščenko.

U Ukrajini je, nakon izbora 2019. godine, promenjen predsednik. Centralna izborna komisija je 30. aprila zvanično priznala Vladimira Zelenskog za pobednika predsedničkih izbora. U drugom krugu njega je podržalo 73,22 odsto birača, a njegovog protivnika Porošenka 24,45 odsto.

2 COMMENTS

  1. Mi to saznajemo sada, a Vladimir je to znao odavno i tim saznanjima prilagodjavao svoju politiku. Zato je i uspesan. Mnogi narodi bi bili sretni da ga imaju.

  2. tako kauboji vladaju svima.postave pogodnu ličnost na vlast,pardon narod je izabere,pa onda ucenama rade šta hoće.Nisu kauboji krivi većsvi mi koji smo podlegli toj prljavoj igri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here