Kosovo online
Petr Bistron

Srbi na Kosovu su najugroženiji narod u Evropi, jer žive na vojno zaposednutom delu svoje zemlje, a Nemačka bi trebalo da povuče priznanje Kosova, istakao je šef spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bistron u razgovoru za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine je propao i to, kaže, svako može da vidi. Razlog za neuspeh vidi u tome što Priština ne ispunjava obaveze.

– Pregovori su doživeli neuspeh. Dve strane ne mogu da se dogovore, zato što, pre svega kosovski Albanci ne ispunjavaju ono na šta su se obavezali. Ima mnogo potpisanih sporazuma kojih se Aljbin Kurti ne pridržava i zato su pregovori dostigli “mrtvu tačku” – tvrdi Bistron.

Na pitanje zašto Kurti u Nemačkoj vidi svog najvećeg saveznika, Bistron je objasnio da je razlog činjenica da Berlin zastupa američke interese.

Nemci su, napominje, “produžena ruka SAD” i čine samo ono što Amerikanci žele na Zapadnom Balkanu.

– Nemačka zastupa američke interese. Sama činjenica da se na Kosovu nalazi druga po veličini vojna baza posle Ramštajna, govori sve – objasnio je on.

Upitan da li smatra da će Kurti prihvatiti da uspostavi Zajednicu srpskih opština, što predviđa Briselski sporazum, Bistron je kazao da on to sigurno – neće uraditi.

– Sigurno to neće učiniti, to pokazuje i u pregovorima. Kurti srpsku stranu vuče za nos. Albanci krše sve sporazume i obećanja koja su dali. Ne pridržavaju se ničeg. Kupuju vreme – uveren je Bistron.

Saglasan je sa ocenema da su Srbi na Kosovu najugroženija populacija u Evropi.

– Oni žive u vojno zaposednutom delu svoje zemlje. To je 100.000 talaca – naglasio je nemački poslanik.

Na pitanje da li bi nemačka vojska, Bundesver, trebalo da pošalje više vojnika u Kfor, odgovara odrečno. I ne samo to, Nemačka bi, mišljenja je, trebalo da spozna da je eksperiment Kosovo potpuni neuspeh i da povuče priznanje.

– Trebalo bi da spozna i da nije samo bombardovanje SR Jugoslavije 1999. bilo kršenje međunarodnog prava, kojim je razoren teritorijalni integritet jedne zemlje, već treba da uvidi da je bila ogromna greška da se Kosovo prizna kao država, jer ta konstrukcija nije država. Ona ne može da preživi i samo je protektorat EU i SAD. Nemačka treba da povuče priznanje Kosova – poručuje Bistron.

5 COMMENTS

  1. Kakav divan gest jednog normalnog nemca
    Hvala sto si nas primetio, video i ovako ocenio
    Trebace nam jos mnogo takvih nemaca, britanaca, francuza i amerikanaca da bi se nesto dobro desilo
    Neka je i pocetak ali stvarno vredi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here