PKS

Onlajn platforma Privredne komore Srbije „Poslovni atlas Srbije i dijaspore“, namenjena povezivanju kompanija iz naše zemlje sa preduzećima iz dijaspore, biće završena do kraja marta i do kraja godine proradiće u punom kapacitetu, rekao je Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno-privatno parterstvo u PKS.

Andrić je na vebinaru „Dijaspora & Donacije“, organizovan u okviru Projekta “Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji“, koji sprovode NALED i Nemačka razvojna saradnja (GIZ), rekao da će platforma omogućiti lako i brzo povezivanje kompanija i preduzetnika iz Srbije i dijaspore, kao i naše dijaspore sa stranim firmama.

 „Trenutno je u izradi onlajn platforma koja ima za cilj da ponudi investicione prilike u Srbiji, i preko koje će se raditi na povezivanju kompanija iz Srbije i dijaspore“, naveo je Andrić i precizirao da će platforma dostići pun kapacitet rada do kraja ove godine, a predstavljaće vodeće rešenje u ovoj oblasti u Srbiji i šire.

 Prema najavi Andrića, „Poslovni Atlas“ će imati nekoliko sekcija: za mentorisanje članica PKS, za informacije, sekciju dijaspore za brokering saradnju, za podršku investicijama, kraudfanding projekte, kao i „Matchmaking“ sekciju za aktivni rad PKS na povezivanju kompanija iz Srbije i dijaspore.

Platforma se razvija u okviru projekta „Link Up! Serbia II“ koji implementira Međunarodni centar za razvoj migracionih politika (ICMPD) u saradnji sa PKS i 6 regionalnih razvojnih agencija kao implementacionim partnerima.

 Srž saradnje biće oličen u Poslovnom habu za dijasporu koji će pomagati svim akterima da koordiniraju aktivnosti. Trenutno su u fokusu zemlje nemačkog govornog područja, Austrija, Švajcarska i Nemačka, a pod pokroviteljstvom predstavništava PKS u Beču i Frankfurtu.

 Ovog meseca PKS će dobiti grant Link Up! Serbia II projekta u cilju podrške promocije i radionica regionalnih privrednih komora u svih 16 komorskih regiona Srbije.

U decembru prošle godine PKS i ICMPD su potpisali Memorandum o saradnji na projektu „Link up! Serbia II“. Projekat finansira Austrijska razvojna saradnja, a budžet iznosi  1.669.454 evra.

Snimak vebinara „Dijaspora & Donacije“ možete pogledati ovde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here