Audi promo

Nemački proizvođač automobila Audi prošle godine povećao je prodaju i promet, ali je ostvario znatno manju dobit, objavila je kompanija na godišnjoj konferenciji za novinare.

– Dobit nakon oporezivanja pala je za 12 procenata, na nešto manje od 6,3 milijarde evra (6,8 milijardi dolara). Ovo je uglavnom zbog efekata transakcija hedžinga robe – rekao je glavni finansijski direktor Jirgen Ritersberger.

“Izgledi za tekuću godinu su sumorni: Audi očekuje da će prodaja pasti sa 69,9 milijardi evra na 63 do 68 milijardi evra, delom zbog nekoliko lansiranja modela nakon dve godine bez novog modela”, prenosi Seebiz.

– Godina 2024. će biti godina još izazovnija od 2023 –  ovo će biti godina tranzicije za Audi – rekao je Ritersberger i dodao da će se konkurencija pojačati, i u nekim oblastima će morati da se daju popusti. Investicije će se povećati.

– Promena modela i lansiranje Audi Q6 e-tron, A6 e-tron i A5 dovešće do većih troškova i privremeno negativno uticati na prodaju – dodao je on.

Audi takođe ima problema sa snabdevanjem motora.

Generalni direktor Gernot Delner se u osnovi drži datuma za postepeno ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ali želi da zadrži određeni stepen fleksibilnosti u pogledu želja kupaca.

– Budućnost automobila je električna, Audi će predstaviti svoj poslednji novi model sa unutrašnjim sagorevanjem 2026. godine i namerava da ukine motor sa unutrašnjim sagorevanjem 2033. godine – rekao je Delner.

Međutim, on je takođe napomenuo da će EU preispitati svoju zabranu iz 2035. na nove motore sa unutrašnjim sagorevanjem 2026. godine.

– Do kraja decenije, Audi bi trebalo da proda onoliko e-automobila koliko i motora sa unutrašnjim sagorevanjem i zato da bude jednako profitabilan – istakao je Delner.

Trenutno je samo 10 procenata od 1,9 miliona prodatih Audija potpuno električno.

Prodajna marža u osnovnom poslovanju pala je na 10 procenata; u tekućoj godini očekuje se između osam procenata i 10 procenata uz nižu prodaju. Audi zapošljava 53.000 ljudi u Nemačkoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here