Pošta junacima koje je sahranio

0

POKLONIO SE SENIMA BORACA: Ljubivoje Bojović

Nakon zabrane obeležavanja Dana ustanka u Srbiji, u selu Donja Trepča, zamrlo je tradicionalno okupljanje naroda ovog kraja na mestu koje je poznato pod nazivom Ruski grobovi. Na tom lokalitetu sahranjeni su posmrtni ostaci osam ruskih vojnika i isto toliko partizana, a narod je decenijama na Ivanjdan dolazio na to mesto i odavao poštu poginulima u oslobađanju ovog dela Srbije. Ipak, nakon 13 godina preovladao je razum i kod mlađih i kod starijih žitelja sela te je od prošle godine sedmojulsko, ili ivanjdansko okupljanje, ponovo zaživelo na radost, pre svih Ljubivoja Bojovića, jedinog svedoka sahrane mladih ruskih vojnika i partizana.

Pobednička ekipa Ivanjdanskog kotlića

– U oktobru 1944. godine u okolini sela vođene su borbe između Nemaca, Rusa i partizana u kojima je bilo mnogo poginulih, a ja sam sa još dvojicom meštana bio zadužen da sahranim tela osam mladih ruskih vojnika i osam partizana među kojima je bila, a to je i jedino ime koje smo tada uspeli da saznamo, partizanka Danica Marović iz sela Murgaš koja je bila borac Majevičke brigade. Tela poginulih smo sakupljali po poljima oko sela, tovarili na konjsku zapregu i zajedno ih sahranili na mestu koje se od tada zove Ruski grobovi. Od tada 70 godina svakog 7. jula dolazim na grobove i odajem poštu onima koje sam sahranio. Posle 5. oktobra bilo je godina kada sam jedini odavao poštu onima koji su poginuli za slobodu, ali, Bogu hvala, sada su se ljudi opametili i ponovo se okupljaju i saboruju – priseća se događaja iz 1944. godine starina Ljubivoje.
Posle zaborava koji je trajao desetak godina meštani Gornje Trepče su odlučili da tradiciju okupljanja nastave tako što su pomirili one koji slave Svetog Jovana Krstitelja i one koji su decenijama dolazili da se poklone senima izginulih ruskih i srpskih vojnika.
– Sve u svemu, uspeli smo u nameri da ponovo o Ivandanu i Danu ustanka naroda Srbije okupimo narod i da na taj način nastavimo tradiciju dugu sedam decenija – kaže Dago Bogićević, predsednik seoske mesne zajednice.
 

Pobedio narod
Ove godine u kuvanju najbolje moravske riblje čorbe se takmičilo 30 ekipa te stručni žiri nije imao nimalo lak posao da proglasi pobednike. Ipak, na kraju, žiri je odlučio da je najukusniju riblju čorbu pripremila ekipa Srbovac, drugo mesto je pripalo ekipi Moravska družina, a treće mesto je osvojila ekipa Hedonisti. Zapravo, kaže Drago Bogićević, svi učesnici takmičenja su pobednici, a pobednik nad pobednicima je narod koji je obnovio ivanjdansko i sedmojulsko okupljanje oko ruskih i partizanskih grobova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here