Pošta Australije će od ponedeljka, 15. aprila, isporučivati pisma svakog drugog, a ne svakog dana, pošto generacijska smena u državnim poštanskim uslugama stupa na snagu.

Od danas će na 98 odsto lokacija dostava pisama biti smanjena na svaki drugi radni dan, a rokovi isporuke običnih pisama biće produženi za jedan radni dan.

To znači da će u istoj državi rokovi isporuke pisama biti četiri ili pet radnih dana, u zavisnosti od lokacije, i šest do osam radnih dana za međudržavna pisma.

Dnevna usluga prioritetnih pisama ostaće dostupna kupcima kojima je potrebna brza dostava pošte, po višoj ceni.

Uslovi da Australijska pošta održava minimalno prisustvo na nacionalnom nivou i u ruralnim, regionalnim i udaljenim oblastima ostaće nepromenjeni.

Ujedno, Australijska pošta podiže cenu običnih markica sa pismom sa 1,20 dolara na 1,50 dolara, a velikih markica sa 3,60 dolara na 4,50 dolara.

Savezna vlada se složila da promeni zakon kako bi se ublažili zahtevi Australijske pošte za dostavu pisama, priznajući da Australijanci šalju mnogo manje pisama nego ranije.

Poštanska služba je upozorila bez promene da je njena „dugoročna održivost“ ugrožena.

Australijska pošta je rekla da će joj izmene omogućiti da se fokusira na proširenje poštanskih paketa i mesta za prikupljanje, koja su postala njena glavna delatnost.

Isprobane promene su dovele do toga da su poštanski radnici mogli da nose 20 odsto više paketa pri svakoj isporuci.

Četiri od pet domaćinstava su prošle godine kupila robu preko interneta, dok je obim pisama opao za oko dve trećine od svog vrhunca u 2008.

Ministarka komunikacija Mišel Rolend je rekla da se način na koji su Australijanci koristili nacionalnu poštansku službu promenio i da je Australijska pošta morala da se modernizuje.

  • Ove promene odražavaju način na koji Australijanci sada komuniciraju sa Australijskom poštom i pomoći će poboljšanju finansijske održivosti kompanije – istakla je Rolend.

Šta se menja?

* Redovna pisma će se dostavljati samo svakog drugog radnog dana

* Rok isporuke običnog pisma biće produžen za jedan radni dan

* Pošta Australije će nastojati da proširi svoje lokacije za dostavu i preuzimanje paketa

* Pogodnije vreme preuzimanja će, takođe, biti dostupnije

* Poskupele su poštanske markice

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here