Poternice mačku o rep

B. Đokić - Vesti
0
youtube/ RTK

Nakon što je sud u Skoplju ocenio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje kosovskog Albanca Tomora Morine Srbiji, još jedan od osumnjičenih za ratne zločine na Kosmetu će ostati van domašaja srpskog pravosuđa.

Kao po pravilu, Interpolove poternice koje je Srbija raspisala za ratne zločine na Kosovu, ali i u BiH ili Hrvatskoj, druge zemlje odbacuju, odnosno ne postupaju po njima.

Da podsetimo, Morina se u pritvoru u Skoplju nalazi od 25. jula, a ovaj bivši pripadnik OVK je osumnjičen za ratne zločine protiv civila na KiM. U međuvremenu je još jedan bivši pripadnik OVK priveden po međunarodnoj poternici Srbije, Ejup Hodža, koga je pritvorila policija u Italiji, gde sa porodicom živi već 15 godina. Članovi njegove porodice rekli su da je Hodža pušten nakon saslušanja, pa su po svemu sudeći male šanse da će biti izručen Beogradu.

Svaku odluku o izručenju donosi ministar pravde, što je njegovo diskreciono pravo i na kraju krajeva – politička odluka.

Advokat Toma Fila smatra da razvoj prava u svetu ide u pravcu zaštite od terorizma, trgovine drogom i ljudima, i tu ništa nije sporno.

– Međutim, kad dođemo na teren politike, tu nastaje problemi. Klauzula o političkom prestupu znači da nikoga ko je politički progonjen u svojoj zemlji, Sjedinjene Američke Države neće isporučiti, kao što Turskoj, na primer nisu izručile Gulena. Problem je što će svaka država procenjivati koga će izručiti, a koga neće – smatra Fila.

Najviše je na meti srpskog pravosuđa bio premijer samozvanog Kosova Ramuš Haradinaj. On je po srpskoj poternici više puta privođen i uvek puštan na slobodu, uprkos sumnjama da je počinio ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine. Prvi put je hapšen u junu 2015. godine u Sloveniji, a posle samo dva dana vraćen mu je pasoš i oslobođen je.

Nekoliko dana posle nove 2017. godine uhapšen je u Francuskoj, na granici sa Švajcarskom. Posle više meseci pravnog natezanja, krajem aprila Apelacioni sud u Kolmaru je odbio zahtev Srbije za izručenje i Haradinaj je pušten da se vrati na Kosovo, gde je dočekan kao heroj i uskoro postao premijer.

Kao i u više slučajeva pre toga, sud u Kolmaru je oslobađanje obrazložio ne političkim razlozima, već slabom saradnjom sa srpskom stranom, odnosno nedostatkom dokaza i saradnje. Često aljkavost, spora i neadekvatna saradnja dovode do toga da se zahtevi srpske strane za izručenjem ne ispunjavaju.

Britanci se raspituju o Morini

Za slučaj Tomora Morine u Skoplju zainteresovane su i vlasti Velike Britanije, jer on ima i njihov pasoš.

– Pomažemo jednom britansko-kosovskom muškarcu koji je uhapšen u Severnoj Makedoniji i u kontaktu smo sa lokalnim vlastima – rekli su u britanskoj ambasadi u Skoplju.

Privođen i Ramušev brat

Još jedan član porodice Haradinaj ima problema sa srpskim vlastima i nalazi se na Interpolovoj poternici. Reč je o Dautu Haradinaju, Ramuševom bratu koji je polovinom jula 2019. godine uhapšen u Beču po međunarodnoj poternici koju je Srbija raspisala za njim. On je nakratko pritvoren na bečkom aerodromu, ali je ubrzo pušten da nastavi put.