Poternice za petoricom Srba

0

 


Argentina je raspisala međunarodne poternice za pet osoba za koje vlasti u Buenos Ajresu tvrde da su srpski državljani, zbog organizovanja mreže šverca 2,1 tone kokaina, presečenog pre desetak dana u urugvajskoj luci Santjago Vaskez. Argentinski sudija Marselo Aguinski saopštio je da su poternice raspisane za Nenadom Novakovićem, koji je još koristio imena Anto Jurić i Antonio, Draškom Vukovićem, Borisom Labanom, Igorom Stjepanovićem i Markom Pandrcom. U Srbiji je prošle srede, kao deo iste operacije, uhapšen Miloš Tandrc, pa nije jasno da li je reč o dve osobe ili je argentinska policija permutovala ime i prezime Pandrc. Istragom je obuhvaćeno još najmanje pet osoba, takođe državljana Srbije, prenose beogradski mediji.
Tokom i neposredno posle zaplene kokaina, u Urugvaju i Srbiji uhapšeno je 12 osoba i zaplenjeno oko 950.000 evra. Srpska policija je uhapsila osam ljudi osumnjičenih da su umešani u šverc kokaina i zaplenila oko 540.000 evra. U Urugvaju su uhapšeni još trojica Srba i Hrvat.
Novaković, koji navodno savršeno govori španski, označen je kao vođa grupe. Prema nalazima istrage, on se predstavljao kao strastveni pecaroš Antonio, koji je nabavio ribarski brodić i silnu opremu za taj sport ne samo kako bi sakrio namere, već i da bi obezbedio mobilnost grupe švercera. Čitavu akciju prekinula je oluja koja je brodić "Maui" skrenula u luku Sanatjago Vaskez, gde je pokušaj šverca kokaina prekinula urugvajska policija, posle "dojave" srpske Bezbednosno-informativne agencije, američke DEA i argentinske policije.
Novakovićeva grupa je, kako je naveo argentinski sudija Aguinski, napustila Urugvaj nekoliko dana pre nego što je policija upala na jahtu "Maui". U stanu u kome su živeli u Buenos Ajresu policija je našla 15 potpuno novih satelitskih telefona i kape sa ugrađenim kamerama. Policija je identifikovala i trojicu Argentinaca koji su učestvovali u operaciji, ali se njima pripisuju manje važne ulogu, poput iznajmljivanja stanova, kupovine automobila i opreme. Najmanje jedan od navodnih pripadnika te grupe pobegao je u Južnu Afriku, navela je argentinska policija.
Policija u Urugvaju je krajem prošle sedmice saopštila nove detalje koji su prethodili hapšenju misterioznog Anastasidija Nastisića koji se prilikom kontakata u toj državi predstavljao kao predstavnik velikih investitora iz Evrope. Policija Nastisića opisuje kao uglađenog i veoma pristojnog čoveka, koji se raspitivao na koji način može da dobije urugvajsko državljanstvo, otvori račune u bankama i dobije platne kartice.
U banku je, koristeći hrvatski pasoš, položio 1.000 dolara, što je opisano kao "sitnica" jer je kod njega kasnije zaplenjeno 300.000 evra.

Operacija počela u martu
Operacija grupe švercera počela je još u martu, kada su iznajmili nekoliko stanova u elitnim delovima Buenos Ajresa, nabavili "land rovere" i "fordove" kamionete i počeli ambiciozno zamišljenu operaciju nabavke i ditrbucije kokaina koji je, kako se pretpostavlja, nabavljan u Kolumbiji po ceni od 1.000 dolara za kilogram.

Vuković pobegao iz Danske
Jedan od osumnjičenih za kojim su argentinske vlasti raspisale poternicu jeste i Draško Vuković iz Berana, koji je poznat po tome što ga je pre dve godine oslobodila grupa naoružanih muškaraca u trenutku kada je sa saslušanja prebacivan u zatvor Frederisund u Kopenhagenu. Vuković se, kako pišu beogradski mediji, našao na slobodi, a 11 danskih policajaca bilo je ranjeno. Beranac Vuković poznat je policiji i zbog sumnje da je deo međunarodnog lanca dilovanja droge na veliko. Zbog šverca droge već je osuđivan na dve godine zatvora, koje je odležao u Luksemburgu. Na argentinskoj poternici je i Boris Laban iz Berana koga crnogorska policija pamti kada je 2004. godine, u prostorijama beranske policije, u znak revolta, pojeo svoju saobraćajnu dozvolu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here