Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da njegova zemlja treba da obezbedi tri ključne “pobede” u međunarodnoj zajednici – odobrenje velikih paketa pomoći od američkog Kongresa i Evropske unije i formalni početak pregovora za pridruživanje EU.

Zelenski je to rekao na konferenciji za novinare sa letonskim predsednikom Edgarsom Rinkevičsom, koji je izrazio uverenje da će paket pomoći EU proći, ali je dodao da bi to moglo da potraje duže nego što se očekivalo.

“Potrebne su nam tri pobede. Prva je pobeda sa Kongresom SAD. To je izazov, nije lako, ali Ukrajina čini sve što može”, rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je govorio i o paketu od 50 milijardi evra pomoći od Evropske unije, koji je ranije najavljen za Ukrajinu, a kome se protivi Mađarska.

“Druga važna stvar je da nam je potrebna pomoć EU u paketu od 50 milijardi evra”, rekao je ukrajinski predsednik.

Kao treću potrebnu pobedu on je naveo otvaranje pregovora o budućem članstvu Ukrajine, ocenjujući da bi taj potez podigao ukrajinski moral.

Dvadeset meseci nakon ruske agresije na Ukrajinu, došlo je do “zasićenja” Zapada u odnosima sa Kijevom, koji se u velikoj meri oslanja na svoje saveznike za vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć u borbi protiv Rusije, ocenjuje Rojters i podseća da je američki predsednik Džozef Bajden prošlog meseca zatražio od Kongresa da odobri više milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali da su sredstva za Kijev izostavljena u zakonu o privremenom fi­nan­si­ra­nju fe­de­ral­ne vla­de prošle nedelje.

Bela kuća je u više navrata vršila pritisak na zakonodavce da usvoje Bajdenov predlog zakona o izdvajanjima za hitne slučajeve, u vrednosti od skoro 106 milijardi dolara, od čega je više od 61 milijardu dolara namenjeno Ukrajini.

Re­pu­bli­kan­ska ve­ći­na je, međutim, gla­sa­la pro­tiv iz­dva­ja­nja nov­ca za Ukra­ji­nu.

Kada je reč o pomoći EU, Evropska komisija je predložila proširenje budžetske podrške kako bi pomogla Ukrajini da isplati plate i podmiri druge troškove dok se sukob nastavlja, a 27 država članica EU trebalo bi da glasaju o paketu na samitu 14-15. decembra u Briselu.

Postoji, međutim, zabrinutost da bi pomoć mogao da blokira mađarski premijer Viktor Orban.

Zelenski je u petak takođe objavio da su smenjena četiri zamenika komandanta Nacionalne garde, ali nije naveo razloge za njihovu smenu.

Smenjivanje četiri zamenika komandanta Nacionalne garde objavljeno je predsedničkim dekretima, zajedno sa tri nova imenovanja, a ni za jednu od tih odluka nisu navedeni razlozi, prenosi Rojters.

4 COMMENTS

  1. E pa, ako su to pobede, onda smatrajte,da ste pobedili! I ameri isto to rade, oni i kad izgube, javljaju, da su pobedili, jer su spasili živu glavu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here