Tanjug

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog kazao je da o merama protiv Srbije odlučuju sve članice Unije, dodajući da su potrebeni konkretni dokazi povodom incidenta u Banjskoj.

Suniog je naveo da je, kada je EU odlučivala o merama protiv Kosova, postignut konsenzus svih država članica.

Istakao je da je neophodno da zemlje članice vide dokaze protiv Srbije povodom napada u Banjskoj.

– Opet, o merama mogu da odlučuju zemlje članice i potrebno je da postignemo konsenzus svih 27 država članica Evropske unije – objasnio je.

On je dodao da su se za mere protiv Kosova sastali šefovi 27 zemalja članica EU u Evropskom savetu i postigli dogovor o tim merama.

– Evropski savet je telo gde se sastaju šefovi vlada država članica. Sastali su se 30. juna i izdali saopštenje da u potpunosti podržavaju izjavu od 3. juna i sve ostalo. Dakle, da, 27 država članica na najvišem nivou svog predstavljanja se složilo oko ovih mera – rekao je Suniog.

Podseća da je EU od Kosova posebno tražila da se smanji prisustvo specijalnih jedinica policije u blizini opštinskih kancelarija, kao i da gradonačenici svoj posao obavljaju sa alternativnih lokacija.

– To nisu bili zahtevi vezani za opštu bezbednosnu situaciju na severu ili opšte prisustvo policije. Dakle, postojala su dva vrlo konkretna zahteva koja još uvek nisu ispunjena – zaključio je Suniog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here