Z. Vicelarević
Predstavili knjigu: Otac Simon Turkić, otac Slobodan Tijanić, Saša Jovanović i Branimir Mitrović

Promocija knjige “Kainov krug”, koju je napisao protojerej Slobodana Tijanića, priređena je u sali hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. Knjiga je sažeta od priča koje svedoče o stradanju i besmislenosti rata. Sve je prikazano kroz familiju Tijanić koja je poslednjih godina prošlog veka živela na prostorima od reke Pive do mesta Baljkovica kod Zvornika gde su se dešavala stradanja opisana u pričama “Kainovog kruga”. Ovom promocijom je započelo obeležavanje jubileja desetogodišnjice kupovine hrama Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu.

Promocija je početak proslave jubileja hrama na Galusu

– Veoma sam zadovoljan dobrom posetom publike na promociji. Zaista sam blagodaran Bogu na tome i blagodaran sam ljudima koji su došli da isparate ovo divno veče na početku obeležavanja jubileja našeg hrama na Galusu. Zahvaljujem episkopu Grigoriju na blagoslovu da ova knjiga ugleda svetlo dana. Takođe sam zahvalan mojim gostima na promociji, ocu Simonu koji je i blagoslovio ovo veče, Aleksandru Saši Jovanoviću koji je govorio o “Kainovom krugu”, kao i Branimiru Mitroviću za čitanje odlomaka iz knjige – izjavio je je za Vesti protojerej Slobodan Tijanić.

Posveta: Prota Tijanić i Zlatan Milanović

Za predstavljanje knjige je vladalo veliko interesovanje, a između ostali promociji su prisustvovali Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu i Aleksandar Damjanac, konzul Bosne i Hercegovine u metropoli na Majni kao i sveštenstvo Crkvene opštine Frankfurt.

Na promociju su došli i naši ljudi iz okolnih gradova, a Zlatan Milanović je stigao iz Darmštata.

– Ovo predstavljanje knjige spada u bolje na kojima bio od kada se održavaju u našem hramu. Poreklom sam iz Srbije i sa ratom u krajevima koji su opisani u knjizi upoznat sam samo kroz medije. Verujem da ću čitanjem ove knjige dobiti jasniju, a verovatno i tužniju sliku o tome šta se tamo dešavalo. Poslednja priča koja je čitana ovde je baš potresna – kaže nam Zlatan koji je nije krio radost što mu je prota Tijanić napisao i posvetu u svom delu.

Prota Slobodan Tijanić

Poklon i svedočanstvo

Knjigu “Kainov krug” protojerej Slobodan Tijanić daje na poklon bez nadoknade i bez priloga.

– Cilj mi je da kroz ovu knjigu ostane zabeležeo stradanje našeg naroda na prostorima o kojima se u njoj govori. Želja mi je da knjiga ostane kao svedočanstvo i svojevrstan spomenik tom stradanju – navodi prota Tijanić.

Stevo i Ljiljana Mrđa

Suza u oku Krajišnika

Predstavljanju “Kainovog kruga” prisustvovali su Ljiljana i Stevo Mrđa iz Ebertshauzena.

– Oca Slobodana poznajemo već dugo i bilo nam je bitno da čujemo kako su opisani događaji, kako će publika to da oseti, doživi i reaguje na priče. Promocija je odlična i drago mi je što je publika bila vrlo zainteresovana – kaže Ljiljana.

Njen suprug Stevo dodaje:

– Istina je da nemamo dodirnih geografskih tačaka sa događajima koji su u knjizi opisani, ali sam lično oduševljen. Čak i suze mogu da mi se vide u očima jer su me neke priče vratile u ratne godine kroz koje sam prošao u Lici ili Republici Srpskoj Krajini.