EPA/Neil Hall
Nemački kancelar Olaf Šolc

Kancelar Olaf Šolc sledeće nedelje je u dvodnevnoj poseti Zapadnom Balkanu, Grčkoj i Bugarskoj, potvrđeno je u Berlinu, piše Dojče vele. Glavne teme: EU-perspektiva, doprinos Nemačke prevazilaženju bilateralnih blokada, rat u Ukrajini.

Prve stanice na dvodnevnoj balkanskoj turneji Olafa Šolca biće 10. juna Srbija i Kosovo. Kako je preneo portparol nemačkog kancelara Volfgang Bihner, na Kosovu je, između ostalog, predviđena i poseta nemačkim trupama Kfora.

Posle toga, Šolc odlazi u Solun, na poziv grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, gde će se priključiti večeri sa predstavnicima zemalja regionalne inicijative “Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)”, navodi DW.

Sutradan, 11. juna, nemački kancelar odlazi u Severnu Makedoniju, a zatim i u Bugarsku.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta kancelara, u fokusu putovanja Olafa Šolca biće EU-perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, kao i doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada. Osim toga, dodaje se, centralna tema biće dalja zajednička reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine.

Kako je navedeno na zvaničnoj internet-stranici kabineta nemačkog kancelara, više detalja o programu putovanja biće saopšteno u narednih nekoliko dana.

2 COMMENTS

  1. Ce dodje Herr da kaze gospodinu predsedniku Vucicu,da ,,mora da prizna kosovo i zaboravi teritojalni integritet,rezoluciju 1244,,Jel jasno Srbi-odgovor je jasno.
    Srbi,kazu ,,malo morgen,,(nema prevod sas nemacki)
    Stvarno,zasto dolazi nek spara kerozin.

  2. Nemci nece da rizikuju zivote za drugoga, pa ce Solc pokusati da nadje topovsko meso na Balkanu. Treba biti obazriv i ne nasesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here