Vesti
Bisokopska sala u Sidneju tokom prošlogodišnjeg SFF

U četvrtak, 14. marta, tradicionalnim svečanim otvaranjem u svim većim gradovima Australije – Sidneju, Kanberi, Brizbejnu, Adelajdu i Pertu, počinje 21. po redu Festival srpskog filma u Australiji.

Kao jedan od prvih etničkih filmskih festivala van svoje matice, za protekle dve decenije ovaj festival je postao renomirani kulturni nacionalni događaj, na kome je do sada prikazano preko 150 ostvarenja iz dinamične srpske filmske produkcije.

Svake godine, Srpski filmski festival donosi australijskoj publici pet ili šest savremenih filmova najnovije srpske produkcije, igranih i dokumentarnih filmova koji su upravo na Festivalu premijerno prikazani u Australiji.

Ova manifestacija vraća u bioskope hiljade naših ljudi širom kontinenta i pruža im priliku da uživaju u najaktuelnijim kinematografskim ostvarenjima iz matice.

Organizatori festivala potvrdili su proteklih dana naslove svih filmova iz selekcije za ovogodišnji Srpski filmski festival. U centru pažnje je novi film Radoša Bajića, „Heroji Halijarda“, koji će otvoriti 21. Srpski filmski festival.

– Ovo je jedna neispričana ratna priča o tragediji jednog vremena, o herojstvu i očaju, o prijateljstvu, požrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti – kaže o filmu direktorka Festivala Milica Kozlina.

Projekcije u okviru SFF 2024 biće premijerne na australijskom tlu.

– Veoma je značajno istaći da je za ovaj film Srpski filmski festival dobio ekskluzivno pravo prikazivanja u Australiji i time omogućio ljubiteljima sedme umetnosti da po prvi put vide ovaj do sada najgledaniji film, koji je već pobrao mnoge nagrade u Evropi i Americi – istakla je Kozlina.

Direktor Festivala Milica Kozlina

Pored „Heroja Halijarda“, na programu su ove godine i filmovi: „Čuvari Formule“, reditelja Dragana Bjelogrlića, „Što se bore misli moje“, reditelja Milorada Milinkovića, „Munje Opet!“, reditelja Radivoja Andrića i „Leto kada sam naučila da letim“, u kojem režiju takođe potpisuje Andrić.

Novitet ovogodišnjeg Festivala je i da će biti prikazan čuveni film iz davne 1960. godine: „Ljubav i moda“, reditelja Ljubomira Radičevića. Ovaj film je odabran iz Jugoslovenske kinoteke, Nacionalnog filmskog arhiva Republike Srbije, i sigurno će sve koji ga budu gledali na trenutak vratiti u svet filmskih ostvarenja s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog veka.

Film o festivalu

Prilikom svečanog otvaranja Festivala, 14. marta, publika u svim gradovima će imati priliku da pogleda i jedan kraći film u kome će biti prikazan vremeplov Srpskog filmskog festivala poslednjih 20 godina. Biće to lepo podsećanje na sve najznačajnije filmove, glumce koji su bili specijalni gosti i ljude koji su stvarali ovaj izuzetno značajan nacionalni događaj u dijaspori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here