EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Osnovci se testiraju dva puta nedeljno

Otkako su 8. februara, u sklopu popuštanja epidemioloških mera, austrijske škole ponovo počele da rade, neizbežna “slika” u njima je i testiranje učenika, jednom ili dva puta nedeljno, što je uvedeno u cilju pravovremenog širenja eventualne zaraze korona virusom.

Osnovci koji idu svaki dan u školu testiraju se dva puta nedeljno, dok se stariji uzrasti testiraju jednom sedmično s obzirom na to da u školu idu u smenama, odnosno svaka grupa je po dva dana u učionicama, dok ostatak nedelje prate onlajn nastavu.

Testovi su prilagođeni dečjem uzrastu, a do sada je otkriven mali broj školaraca zaraženih koronom i oni su odmah izolovani.

Naravno, kao i po pitanju drugih korona mera, društvo je podeljeno. O tome da li se testiranjem previše traži od mališana, svoj stav imaju i naši zemljaci čija deca idu u školu.

Gabrijela Popović, kaže da, iako generalno nije za “globalno” testiranje svih ljudi, jer je to samo trenutna slika, podržava testiranje u školama ako je to način da se deca vrate na redovnu nastavu.

Ona za “Vesti” ističe da je test koji se sprovodi bezbolan, a deci daje mogućnost da pohađaju časove, nastave da uče i druže se sa vršnjacima.

– Videćemo koliko će to uroditi plodom, ali nadam se da će ovo testiranje dugoročno omogućiti deci, a i nama roditeljima da se vratimo u neku normalnost – ocenjuje Popovićeva.

I Marija Stanković podržava testiranje dece u školama, jer smatra da će to biti način da se izbegne širenje korone među učenicima, a ujedno omogucahava da škole ponovo rade.

Nataša Trivić, takođe, kaže da je dobro što su škole počele da rade i da joj testiranje ne smeta.

– Ako je to potrebno da deca mogu da se vrate u školu, onda to treba podržati. Samo u školi deca mogu da stiču znanje, a usled zatvaranja i onlajn nastave, posebno su mlađi uzrasti izgubili čitavu godinu znanja, što će se teško nadoknaditi, a sigurno će imati uticaj na njihov dalji razvoj i budućnost – izričita je ova majka.

Preterano je

Za razliku od Nataše, Marije i Gabrijele, Dušan Pavlović smatra da je preterano decu terati da se testiraju kako bi pohađala nastavu. On navodi da postoje studije koje pokazuju da deca manje obolevaju od korona virusa, iako se sada tvrdi da novi soj pogađa i mališane.

Dobrovoljno

Odluka o testiranju đaka je na njihovim roditeljima. Testiranje je dobrovoljno, ali školarci čiji roditelji ne žele da im se deca testiraju, nastavljaju da pohađaju samo onlajn nastavu, odnosno ne mogu u školu na časove.

Za razliku od dece nastavnici imaju obavezu testiranja jednom nedeljno. Ta obaveza, inače, važe i za sve iz uslužnih delatnosti, kao i za zaposlene u svim oblastima u kojima imaju direktan kontakt sa mušterijama.