Požar, teroristi ili vanzemaljci

0

Najveća misterija u istoriji komercijalne avijacije i dalje zaokuplja pažnju sveta. Danima 26 država, desetine brodova i aviona tragaju za nestalim malezijskim avionom koji je sa 239 putnika i članova posade poleteo 8. marta iz Kuala Lumpura za Peking i iste noći nestao sa radara kontrolora letenja. Dosad se najduže tragalo za koreanskim avionom 1987, kada je trebalo 14 dana da bi se pronašla olupina, a nestali malezijski avion dostigao je neslavni rekord.
Neuspešna potraga iznedrila je brojne bizarne teorije, od toga da su ga oteli vanzemaljci sa planete Sirijus, jer je planeta zemlja ušla u višu dimenziju pa je avion u stvari spasen. Teoretičari zavere smatraju da je moguće i da su razni okultisti pomogli u celoj "operaciji". Pre nego što se otkrilo zašto nekim putnicima još uvek zvone mobilni telefoni, pojavila se teorija da su oni još uključeni jer njima upravljaju duhovi.

Radarsko slepilo
Primaran radarski sistem nije vezan za određeni elektronski sistem u avionu, nego se isključivo odnosi na radarsku detekciju metalnog tela u prostoru. Radarski sistem na zemlji šalje signal u prostor (brzina svetlosti), a kad taj zrak udari u metalno telo (avion), on se odbija te pod istim uglom vraća nazad. Obradom tog signala dobija se primarni odraz na radarskom ekranu u obliku tačkice. Ta tačkica biće na radarskom ekranu sve dok je telo u radarskom dometu. U slučaju da telo počne da pada, radar će ga pratiti do sletanja pod uglom padanja. U ovom slučaju telo sigurno ne bi padalo pod uglom od 90 stepeni. Iz prakse, prema dosad istraženim avionskim nesrećama, reč je o padanju pri uglu od otprilike 45 stepeni.

 

Kontrola leta
Sekundarni radar je sistem koji šalje kodirani signal prema avionu i vezan je za instrumente u letelici. Njega je moguće ugasiti u svakom trenutku. On radi tako što pre svakog poletanja piloti pozivaju kontrolu letenja koja im potom daje četvorocifreni kod (broj) koji se upisuje u uređaj koji se zove transponder. Kontrola letenja na ekranu dobija podatke o avionu, brzini, visini, penjanju, spuštanju. Pilot putem svog sekundarnog radara (transpondera) može u bilo kojem trenutku putem određenog koda upozoriti kontrolu leta na određenu vanrednu situaciju, otmicu, gubitak radio-veze, može slati poziv u pomoć, odnosno upozoriti na bilo koju opasnost.

 

Pad u more
Ako bi ostao bez oba motora iz nekog tehničkog razloga ili namernim gašenjem, avion bi nastavio da se kreće prema dole istom brzinom i pod istim uglom. To znači da bi za promenu visine od jednog kilometra avion prešao udaljenost od bar 20 kilometara. U najgorem slučaju, letelica ovog tipa prešla bi udaljenost od minimalno 150, pa do čak i 200 kilometara, što drastično otežava potragu za njegovim ostacima tim pre što se veruje da je avion pao u more.

Zvaničnici tvrde da je avion malezijske nacionalne kompanije gotovo izvesno otet tokom leta MH 370 iz Kuala Lumpura za Peking, premda vlasti nisu spremne još da odbace nijednu opciju, rekao je malezijski premijer Nadžib Razak u Kuala Lumpuru.
Do novog zaključka vlasti su došle na osnovu novih podataka sa satelita a koji ukazuju da je avion Malezijan erlajnsa tipa boing 777-200ER leteo punih sedam sati posle poslednjeg kontakta s radarom, odnosno kontrolorima leta. Smatralo se da je poslednja pozicija aviona negde u Tajlandskom zalivu Južnokineskog mora. Ovaj podatak bio je zasnovan na činjenici da je taj trenutak, 40 minuta posle poletanja bio poslednji u kojem je funkcionisao transponder aviona. Međutim, istraga je utvrdila da je let aviona trajao još satima, što bi značilo da je transponder isključen namerno. Ubrzo potom, u blizini granice između Malezije i vijetnamskog vazdušnog prostora, isključen je i transponder aviona. Od tog trenutka nadalje, primarni radari malezijskog vazduhoplovstva pokazali su da se avion zaista okrenuo nazad. Zatim je avion okrenuo na severozapad i napustio je područje koje pokrivaju vojni radari. Ovi manevri aviona protumačeni su kao smišljeno izvedeni.

Pretres kuće
Premijer Razak je potom izneo još jedan šokantan podatak za javnost:
– Na osnovu satelitskih podataka, poslednji poznati kontakt s avionom bio je u 08.11 sati po malezijskom vremenu. Zbog tipa podataka dobijenih sa satelita, mi nismo u mogućnosti da utvrdimo tačnu lokaciju aviona u trenutku kad je ostvarena automatska komunikacija sa satelitom. Ipak, saglasni smo da je poslednji satelitski kontakt ostvaren s jednog od dva moguća međunarodna koridora. Prvi, severni koridor se proteže od granice Kazahstana i Turkmenistana sve do severnog Tajlanda. Drugi koridor se otprilike proteže od Indonezije do južne Indije – naveo je Razak.
Policija je istog dana počela da pretresa kuće pilota nestalog malezijskog aviona 53-godišnjeg Zaharija Ahmeda Šaha nakon što je premijer Malezije potvrdio sumnju da je letelica namerno preusmerena, izjavio je visoki zvaničnik policije za Rojters.
Ove informacije o avionu Malezijan erlajnsa potvrđuju višednevne spekulacije da njegov nestanak nije bio slučajan, što znači da će se istraga sada fokusirati na to ko je mogao da preuzme kontrolu nad avionom i zašto, kao i da će zona potrage biti značajno proširena. Nadžib je rekao da će biti okončana potraga u Južnokineskom moru, gde je avion prvi put izgubio kontakt sa kontrolom leta.
Istražitelji se sve više fokusiraju na sabotažu i otmicu zato što dokazi govore da je avion naglo skrenuo na zapad posle nestanka i da je sa namerno isključenim sistemima za komunikaciju nastavio da leti možda još nekoliko sati.
– Možemo reći da razmatramo sabotažu, a ne isključujemo ni mogućnost otmice – izjavio je visoki zvaničnik malezijske policije.
Pozivajući se na neimenovanog zvaničnika malezijske vlade, AP je objavio da su istražitelji ustanovili da je jedan od pilota ili neko drugi sa pilotskim iskustvom oteo avion. Malezijski zvaničnici nisu mogli odmah da potvrde ovu informaciju.

Štrajk glađu
Zahvaljujući rezultatima analiza podataka sa vojnog radara u Maleziji i SAD počinje da se sklapa neverovatna slika onoga što se moglo dogoditi sa avionom posle gubitka kontakta sa civilnom kontrolom leta. Najverovatnija mogućnost je da je boing 777 napravio zaokret u pravcu juga, iznad Indijskog okeana, gde je leteo dok nije ostao bez goriva i zatim pao u more.
– Piloti nestalog malezijskog aviona umrli su herojski, pokušavajući da spasu letelicu od požara – izjavio je bivši šef za bezbednost američke Federalne agencije za avijaciju Bili Vinsent, odbacujući teorije o terorističkom napadu ili samoubistvu kao neosnovane. On smatra da su piloti pokušavali da spasu avion posle izbijanja požara u prostoru za prtljag i da su se ugušili od dima.
Rodbina kineskih putnika zapretila je u utorak da će započeti štrajk glađu u znak protesta protiv lošeg malezijskog vođenja operacija, a na konferenciji za medije gađali su flašama punim vode zvaničnike malezijske aviokompanije.
– Nismo mi ovde došli da jedemo i pijemo, nego da saznamo šta je sa našim voljenima – rekla je jedna Kineskinja, čija je sestra među nestalim putnicima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here