Tanjug/AP
Metju Peri

Objavljeno je više detalja o smrti Metjua Perija, koji se proslavio širom sveta glumeći Čendlera u “Prijateljima”. Glumac koji je preminuo u svom domu u Los Anđelesu imao je probleme sa zavisnošću o kojima je pisao u svojim memoarima.

Kako prenosi “Dejli mejl”, njegovo telo je pronađeno u đakuziju njegovog doma. Kako prenosi TMZ, glumac je preminuo u svom domu nakon određenih sportskih aktivnosti. Naime, izvori su rekli da je Peri tokom jutra bio na popularnom Piklbolu (igri slična tenisu).

Zatim je poslao pomoćnika da mu obavi zadatke, a kada se vratio oko dva sata kasnije, pronašao je Perija mrtvog i pozvao hitnu pomoć. Nije poznato šta je Peri radio pre smrti, a istraga je u toku.

Oko njegove kuće bio je policijski kordon, a iznad njega su leteli helikopteri. Sa policijom se pojavila i njegova majka Suzana, a strani mediji preneli su da u njegovoj blizini nisu pronađeni narkotici

Ne seća se snimanja tri sezone “Prijatelja”

Peri je godinama vodio bitku sa zavisnošću od droge i alkohola, o čemu je i sam javno govorio. Prvi put je otišao na rehabilitaciju 1997. godine, a onda se ponovo prijavio 2001. i 2011. Koliko su mu problemi bili veliki priznao je tek 2016, kada je u velikom intervjuu priznao da se ne seća da je snimao tri sezone Prijatelja zbog zavisnosti.

Iako ga je svet upoznao kao sarkastičnog Čendlera Binga, kasnije se otkrilo da je veći deo emisije proveo boreći se sa zloupotrebom supstanci. Njegova koleginica Lisa Kudrou rekla je za “Njujork tajms” 2002. godine: „Kada Metjuu nije bilo dobro, to nije bilo ‘zabavno’. Samo smo stajali po strani bespomoćno. Mnogo je bolelo.“

Met Leblan je rekao za “People” 2002. da je pokušavao da razgovara sa Perijem, ali bezuspešno.

– To je takva borba, morate sami doći do dna – rekao je on.

Prošle godine, dok je promovisao svoje memoare „Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing“, Peri je otkrio razlog zašto ne gleda seriju koja ga je proslavila.

– Znam tačno u koje vreme sam konzumirao alkohol, u koje vreme opijate, u koje kokain. Ne želim da gledam jer to vidim. U jednom trenutku mi je bilo toliko loše da sam se tresao, pa sam morao da naslonim ruku na sto da kamera to ne bi uhvatila – prisećao se on.

Perijeva zavisnost umalo ga je koštala života 2018. Zatim je proveo pet meseci u bolnici, od kojih je dve nedelje bio u komi.

U knjizi detaljno opisao borbu sa zavisnošću

U svojoj knjizi „Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing“, Metju je govorio o borbi sa zavisnošću koja je počela kada je bio tinejdžer.

Nakon što je povredio vrat tokom snimanja filma „Fools Rush In“, doktor na setu mu je dao analgetik vikodin da mu ublaži bol.

– Kada je pilula počela da deluje, nešto je škljocnulo u meni. I taj klik je bio ono za čim sam jurio do kraja života – rekao je Peri.

Ali, njegovi problemi sa zavisnošću sežu mnogo dalje u prošlost. U velikom intervjuu za “Njujork tajms” ispričao je kako je počelo sa Badvajzerom i vinom Andrès Baby Duck kad je imao 14 godina, a zatim se proširilo na votku u kvartovima, vikodin, ksanaks i OxyContin. Heroina se suzdržao, a smatra da mu je to tada spaslo život.

– Glumio bih da imam bolove u leđima. Glumio bih migrene. Imao sam osam lekara koji su me lečili istovremeno. Budio bih se i morao sam da uzmem 55 vikodina tog dana i smislim kako to da učinim. Kad ste zavisnik, to je čista matematika. Idem na ovo mesto i moram da uzmem tri. Onda idem na ovo mesto i uzimam pet jer ću tamo biti duže. Iscrpljujuće je, ali morate to da učinite ili ćete se jako jako razboleti. Nisam to radio da bih se osećao dobro. Sigurno nisam bio ljubitelj zabava; samo sam želeo da sedim na svom kauču, uzmem pet vikodina i gledam film. To je za mene bilo raj. Više nije – govorio je Peri.

Godine 2018. imao je, kako je tada rekao, operaciju digestivnog trakta, a u memoarima je otkrio da je zapravo proveo dve nedelje u komi i pet meseci u bolnici i da je morao da koristi kesu za kolostomu devet meseci. Doktori su tada njegovoj porodici rekli da ima dva procenta šanse da preživi.

– Lekari su mojoj porodici rekli da imam dva procenta šanse da preživim. Stavili su me na mašinu koja se zove ECMO mašina, koja diše vašim plućima. I zove se “Zdravo Marijo” (kao molitva Bogorodici, izraz u američkom fudbalu za poslednji pokušaj, sa malim šansama za uspeh). To niko ne preživi – rekao je glumac za People pre objavljivanja autobiografije.

– Trenutno sam prilično zdrav momak – rekao je tada Peri, koji nije otkrio koliko dugo je bio trezan, ali je rekao „svaki dan je važan“.

– Verovatno sam potrošio 9 miliona dolara ili nešto slično pokušavajući da ostanem trezan – procenio je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here