Tanjug
Miitropolit Amfilohij

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej, saopštio je Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Mesto sahrane je, navodi se, bila njegova želja, a grob u kojem će počivati mitropolit pripremljen je za njegovog života.

Mitropolit Amfilohije umro je jutros u Kliničko bolničkom centru Crne Gore od posledica koronavirusa, a njegovo telo će danas biti preneto na Cetinje.

Sutra ujutru, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, biće služena liturgija, posle koje će u 13 sati biti organizovan svečani ispraćaj posmrtnih ostataka mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu.

Telo mitropolita biće u Hramu do sahrane i sve vreme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu.

U nedelju će najpre biti služena Sveta liturgija, koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, a nakon toga i opelo i sahrana.

Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a u nedelju na dan sahrane u svim manastiramo, gde je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Episkopski savet od državnih organa Crne Gore očekuje doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja.

Episkopski savet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera zaštite od koronavirusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here