“Prag da obnovi saradnju sa Rusijom“

0

Turizam trpi zbog sankcija Rusiji: Opao broj ruskih turista u Pragu
 

"Smatramo da ste u želji da sebe promovišete kaznili poštene ruske građane koji ni sami nisu zadovoljni sadašnjom političkom situacijom i privrednike koji u našoj zemlji plaćaju porez", stoji u pismu Foruma turizma koje su poslali gradonačelniku.

 

Forum koji udružuje najvažnije češke poslodavce u oblasti turizma, pre svega Asocijaciju turističkih agencija Češke, Udruženje hotela i restorana i Savez banja, optužio je Hudečeka da je zbog njegovih antiruskih stavova, kao i drugih čeških zvaničnika i sankcija EU i Češka uvršćena među destinacije gde ruski turista ne mora da se oseća bezbedno.

 

"U Češku je 2013. godine došlo 803.000 ruskih turista. U Češkoj ruski turista boravi u proseku pet dana, a troši oko 150 evra dnevno. Od svakih 100 kruna koje ruski turista potroši 41 kruna ode državi, a da ne govorimo o značaju turizma za zaposlenost u Pragu", upozorio je Forum.

 

U Pragu je nakon saopštenja o prekidu saradnje sa partnerskim gradovima Moskvom i Petrogradom broj rezervacija kod ruskih turista opao za 30 odsto, stoji u pismu, uz poziv da pogođenim češkim turističkim privrednicima gradonačelnik isplati kompenzacije.

 

Hudeček je početkom septembra objasnio da se saradnja sa Moskvom i Petrogradom, u svim oblastima, pa i u kulturi, prekida sve dok Rusija ne povuče svoje vojnike iz Ukrajine i ne prekine isporuke oružja proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

 

Umesto Moskve i Petrograda, gradonačelnik Praga priprema potpisivanje sporazuma o partnerstvu sa glavnim gradom Ukrajine Kijevom.

 

Odluku Praga kritikovao je poslanik vladajućih socijaldemokrata Jaroslav Foldina koji je na društvene mreže uz komentar "novi izborni spot gradonačelnika" postavio kadrove iz filma o dobrom vojniku Švejku koga invalidskim kolicima odvode u Prvi svetski rat a Švejk veselo viče "Na Beograd, na Beograd".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here