Gorenje

Samo dva jednostavna koraka dele vas svaki dan od lepšeg i održivijeg života – otkrivamo ih za vas!

Baš svaki pojedinac – svako od nas – u mogućnosti je da napravi pozitivnu promenu i pomogne u očuvanju planete i životne sredine prihvatajući tek jedan jednostavan savet za uštedu energije ili redukciju otpada i karbonskog otiska. Od načina na koji koristimo kućne uređaje do naših svakodnevnih navika, postoji praktično bezbroj sitnih koraka, čijim ćemopreduzimanjem napraviti veliki uticaj za lepši život u harmoniji s prirodom.

Tim povodom pripremili smo dva saveta, koja će vam pomoći da svaki dan napravite neke od malih, ali vrlo važnih koraka za spas naše planete.

Savet #1: Kuvajte pametnije – uštedite energiju

Rerne koriste značajne količine energije i proizvode veliku količinu toplote dok su uključene, a ostaju tople još neko vreme nakon isključivanja. Kako sprečiti da one propadnu? Zagrejte rernu bez hrane unapred isključivo i samo ako je tako navedeno u receptu ili uputstvima. Takođe, izbegavajte da hranu stavljate u rernu dok se potpuno ne zagreje, osim ukoliko se ne preporučuje drugačije.

Uklanjanje nepotrebne opreme iz rerne tokom pečenja i uzdržavanje od otvaranja vrata rerne, osim ukoliko je neophodno, takođe će doprineti uštedi energije. Uz to, razmislite o isključivanju rerne otprilike 10 minuta pre kraja pečenja i iskoristite akumuliranu toplotu za duže programe pečenja.

Savet #2: I frižider može da štedi energiju

Promišljenost može doprineti ne samo našem boljem opštem raspoloženju, već može da ima i pozitivan uticaj na potrošnju našeg domaćinstva. Imajte jasnu predstavu šta vam treba od frižidera ili zamrzivača i pre nego što otvorite vrata i držite ih otvorena vrlo kratko. Planirajte gde da ostavite stvari pre otvaranja vrata kako biste minimizirali ulazak toplog vazduha.

Kada čuvate prehrambene artikle, koristite plastične posude za višekratnu upotrebu u zamrzivaču i staklene posude za višekratnu upotrebu u rashladnom delu frižider. Birajte male posude koje se lako hlade i zamrzavaju, jer se i efikasnije odmrzavaju. Ova praksa, takođe, doprinosi boljem upravljanju otpadom od hrane.

Praćenje ovih saveta i trikova može biti odličan početak u tome da svaki dan učinite nešto dobro za planetu. Pročešljajte uputstva za korišćenje svojih kućnih aparata, u kojima ćete sigurno pronaći dodatne korisne savete o tome kako da uštedite energiju tokom korišćenja, ali i druge resurse.

Vreme je da svako od nas preduzme sve što lično može u cilju zaštite planete, jer drugi dom nemamo, a situacija sa zagađenjem postala je gotovo neizdrživa. Malim koracima do velikih promena, zajednički i svako od nas. Počnite već danas!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here