Praktični saveti za brijanje nogu

A. Šišić - Vesti
0
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako se mnoge dame danas odlučuju za lasersko uklanjanje malja i depiliranje da bi se rešile neželjenih dlačica, ima i onih kojima je brijač ipak mnogo draži. Tradicija skidanja malja s tela kaže se da postoji od kad je sveta i veka.

Većina smatra da je žilet “smrt” i kad se njim uklanjaju dlačice, “skuplja je dara nego mera”. Dame koje godinama briju noge tvrde da je samo dobra priprema garancija da ne dođe do komplikacija na koži. One pripadnice nežnijeg pola koje ne vole brijač da vide ni na slici pravdaju svoju netrpeljivost time što im je koža gruba i kažu da im izlaze bubuljice. Tajna je kako tvrde znalci u tome da žilet uvek mora da bude besprekorno čist.

Potrebno je da se s vremena na vreme drži u alkoholu jer, u suprotnom, ukoliko nije dugo promenjen ili nije čist, može da izazove iritaciju kože. Zatim da bubuljice ne bi prekrile butine i potkolenice potrebno je da se koža pre brijanja ugreje vrućom vodom, a zatim ispilinguje kako bi sve urasle dlačice izašle na površinu i kako bi brijanjem mogle da se uklone. Nikad ne treba stavljati sapun na pre nego što se upustite u ovu avanturu skidanja dlačica. On isušuje kožu i opet može da se pojavi crvenilo.

Osim pene za brijanje, preporučuje se kokosovo ulje koje može da glumi penu, zatim balzam i regenerator za kosu… Većina devojaka se brije samo u jednom pravcu, suprotnom od rasta dlake. Posledica takvog načina brijanja su urasle dlačice. Zato stručnjaci savetuju da se prvo brijete niz dlaku, a posle toga u izbrijavate u suprotnom smeru.

Specijalni rituali

Zna se da su lepotice starog Egipta šećernom pastom uklanjale dlačice kao i da su žene u Otomanskom carstvu imale specijalne rituale da bi im koža bila bez malja.