Prali novac za Ajkulu

0

Dve osobe uhapšene zbog pronevere u Nišu (Foto: Ilustracija)
 

Ajković se trenutno nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, odakle se očekuje njegovo izručenje Srbiji.

 

Trenkićeva se sumnjiči za falsifikovanje službenih isprava i pomaganje u pranju novca, dok je Zdravković osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

 

Umešan u ubistvo novinara?

Prema pisanju medija, Ajković je pod istragom i zbog ubistva novinara iz Jagodine Milana Pantića koji je u junu 2001. godine pretučen na smrt u hodniku zgrade u kojoj je živeo. Ajković i njegova porodica su među najbogatijim Nišlijama, a mediji dodaju da policija veruje da je vođa tamošnjeg narko klana.

Kako je saopštio MUP Srbije, Trenkićeva se sumnjiči da je kao direktorka Nise tokom 2008. godine sa Ajkovićem, koji je član Upravnog odbora ove firme i jedan od članova Konzorcijuma za kupovinu ovog nekada društvenog preduzeća u Nišu koje se bavilo ugostiteljstvom, sklopila ugovor o pozajmici 22.856.238 dinara. U ugovor je unet neistinit podatak da je Ajković uplatio navedenu sumu novca na račun ove firme. Policija sumnja da ovaj novac potiče od utaje poreza.

Takođe, policija sumnja da je Zdravković kao inspektor Poreske uprave Srbije u Nišu, zloupotrebio položaj januara 2013. godine tokom utvrđivanja poreza na kapitalnu dobit Ajkovića u iznosu od 1,6 miliona dinara. U procesu revizije, međutim, utvrđeno je kako je obaveza Ajkovića na ime kapitalne dobiti njegovih firmi 15 puta veća nego što je poreski inspektor uračunao i da iznosi 23,8 miliona dinara. Na taj način je Zdravković omogućio Ajkoviću da zaradi 22,2 miliona dinara. Policija dodaje i da je Ajković obuhvaćen krivičnim prijavama kao i dvoje juče uhapšenih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here