Tanjug
Kosovske bezbednosne snage

Cilj Prištine je formiranje tzv. Vojske Kosova, a NATO joj pomaže u toj nameri, smatraju srpski vojni stručnjaci koji ukazuju i da je sve na tzv. Kosovu u funkciji snaženja vojnog kapaciteta i proterivanja Srba sa severa KiM.

Jasno je, kaže pukovnik Ilija Kajtez, sociolog, da se prave koraci ka jačanju vojnog faktora kosovskih Albanaca.

– NATO im daje oružje, školuju ih, vežbaju, sa njima rade inspektori iz Velike Britanije, Turske i Hrvatske. Sve je u funkciji jačanja vojnog kapaciteta – rekao je Kajtez za “Vesti”.

On ukazuje da je Priština 100 odsto povećala budžet za odbranu, da stižu razne donacije, a sve to, prema njegovim rečima, pokazuje da se samo u izjavama pominje deeskalacija, a u stvari je reč o militarizaciji.

– Cilj je njihov ulazak na sever. Kurti želi etnički čisto tzv. Kosovo, a Srbi na severu KiM su kompaktni i oslonjeni na Srbiju, pa mu smetaju. Zato će ili ići na akciju poput “Oluje” ili će mrcvariti Srbe da ne bi mogli da opstanu na vekovnim ognjištima – mišljenja je naš sagovornik.

Priština je, kaže dosadašnji predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, fokus sa dijaloga prebacila na vojni teren, uz podršku Zapada. On navodi i da NATO pomaže transformaciju KBS-a u vojsku.

– Aljbin Kurti je suočen sa pretnjama SAD zbog jednostranog poteza zabrane upotrebe dinara na teritoriji KiM. Vašington iznosi stav da će se ta odluka odraziti na partnerstvo Prištine i SAD, međutim, suštinski je da postavimo pitanje da li pretnje mogu da nanesu štetu Prištini. Ja to ne vidim – objasnio je on.

Vidna relacija

Umesto toga je, navodi Drecun, na delu intenziviranje naoružavanja KBS po NATO standardima, što za cilj ima njihovu transformaciju u vojsku.

– Izgovor je da Beograd priprema nekakvu agresiju. Tako su fokus sa dijaloga u Briselu prebacili u potpunosti na vojni plan. To se vidi u tome da su prošle godine potrošili 115 miliona dolara za nabavku novog naoružanja i ideju o formiranju tri pešadijska puka – ukazao je za RTS.

Drecuna brine potencijalna inicijativa o zajedničkim patrolama Kfora i tzv. KBS na severu. Bilo kakva patrola koja bi KBS-u omogućila da kontroliše administrativnu liniju značila bi, navodi on, njihovu potpunu kontrolu na severu.

On ističe da je za kontekst bitna i reakcija NATO, koji nema stav prema transformaciji KBS zbog zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali na nekoliko nivoa potpomaže stvaranje vojske.

– Prisustvo NATO-a ima tri komponente. Jedna je vojno, i to su trupe u sastavu Kfora, druga savetodavni tim NATO-a, koji ima komunikaciju sa KBS-om, a treća, ono što oni kažu, interakcija između NATO i Kosova. Ali, sve tri komponente u stvari predstavljaju podršku u stvaranju tzv. vojske Kosova – zaključio je Drecun.

Ništa novo

Ilija Kajtez smatra da dok su demokrate na vlasti u SAD, ništa se u odnosu prema KiM neće promeniti.

– Svi u tim garniturama karijeru grade na antisrpskoj poziciji i albanskom faktoru. Nije realno očekivati da predsednik SAD Džozef Bajden demantuje sebe od pre 30-ak godina kada je bio za naše bombardovanje – ukazuje Kajtez.

Snažna veza

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer je povodom Dana predsednika SAD rekao da su veze SAD sa Kosovom jake.

– Ponosan sam što se pridružujem kolegama širom sveta i odajem počast kancelariji predsednika SAD i što prepoznajem snažnu vezu SAD sa narodom Kosova koju jasno oličava ova statua predsednika Klintona – kazao je i dodao da snažne veze i posvećenost SAD narodu Kosova postoje još iz vremena predsednika Bila Klintona, Džordža Buša, Baraka Obame, Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, pišu prištinski mediji.

SL traži zaštitu

Predstavnici Srpske liste zatražili su na sastanku sa šefom Oebsove misije na KiM Majklom Devenportom da međunarodni predstavnici stanu u zaštitu srpskog naroda i spreče egzodus Srba sa KiM. Lider SL Zlatan Elek je ukazao na izuzetno težak život Srba na KiM, od dolaska Kurtija na vlast. Rečeno je da su Srbima uskraćena osnovna ljudska prava i da su izloženi stalnom institucionalnom nasilju, neosnovanim hapšenjima, otimanju imovine, napadima na SPC i gaženju potpisanih sporazuma.

– Odluka o ukidanju dinara i upadi u srpske institucije i maltretiranje zaposlenih lekara i opštinskih radnika je deo smišljenog plana progona Srba sa vekovnih ognjišta – navodi se u saopštenju SL.