Vesti
Vernici tokom službe u crkvi manastira Novi Kalenić
  1. Kao prvi korak, treba da se potrudimo da dolaskom u svetinju znamo da ulazimo u drugačiji prostor, da ulazimo na osveštanu zemlju, na kojoj se nalaze mošti svetih i gde nas posmatra Presveta Bogorodica kao Igumanija svih naših manastira. To znači da naše ponašanje treba da prilagodimo svetinji, a sve eventualne slabosti i svetovne navike da ostavimo van kapije.
  2. Na teritoriji manastira, gde se nalazi sveti hram, porta, episkopska rezidencija, monaški konaci i trpezarija, najstrožije se zabranjuje pušenje, jer to je prostor u kome treba da se oseti miris tamjana, a ne naših poroka.
  3. U manastiru svako mora biti pristojno odeven, naročito pri ulasku u sveti hram. Muškarci da nose duge rukave i pantalone, a žene duge rukave, suknje ili haljine, kao i maramom da pokrivaju glavu.
  4. U manastirskoj trpezariji i gostoprimnici se najstrožije zabranjuje slobodna upotreba alkohola što ne dolikuje svetinji, te će se upotreba alkohola ograničiti na tradicionalnu gostoprimnu meru u našim manastirima u otadžbini – na jednu čašicu, uz posluženje kafe i slatkog. Prilikom zajedničke praznične trpeze, razrešiće se i jedna čaša vina, odnosno ono što je tipikom propisano za pomenuti dan. Svi poklonici i posetioci manastira će biti lepo dočekani prema poretku i blagoslovu koji nam je predao Sveti Sava, a i kome nas uči Sveti apostol Pavle (Jevr. 13, 2).
  5. U manastirskoj trpezariji će se poštovati i u miru i tišini slušati, čitanje Prologa, odnosno, duhovne literature koju će odrediti za čitanje nastojatelj obitelji (iguman/igumanija) .
  6. U manastiru će se od sada obavezno za svaki poduhvat (rad, uređenje, sađenje, donošenje stvari, nameštaja, itd.) tražiti blagoslov od nastojatelja, odnosno Uprave manastira.
  7. Za konačenje u manastiru će se tražiti blagoslov od nastojatelja, koji će prema manastirskim pravilima moći da odobre boravak u manastiru do tri dana. Za duži boravak će se tražiti blagoslov od arhijereja.
  8. Zabranjuje se slobodno korišćenje manastirskih prostorija/objekata bez blagoslova i posebno njihovo privatizovanje.
  9. Za vreme ustaljenih svetosavskih piknika/sabora poštovaće se kućni red manastira, naročito u gorepomenutom manastirskom užem krugu.

(Naglašeno je da će se za Manastir Novi Kalenić kod Kanbere, gde pored strogo monaškog dela imanja postoje i drugi delovi koji se koriste za prosvetni rad i drugo, pravilnik u strogom smislu odnositi samo na deo koji obuhvata teritoriju levo od ulazne kapije do velikog jezera. Ostatak imanja biće u službi vaspitanja dece i izgrađivanja srpskog naroda u celini.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here