EPA/Clemens Bilan

Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost najavio je da je u toku rad na domaćem respiratoru, a cilj je, kako navodi, da bude završen u naredne četiri nedelje.

– To je strateški važan uređaj – da u Srbiji imamo ekspertizu pravljenja jednog ovakvog uređaja koji će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji nego u sličnom scenariju – naveo je za RTS Vojvodić.

Čim je proglašeno vanredno stanje, usledio je javni poziv na koji se, prema rečima Vojvodića, prijavilo  gotovo 300 kompanija za sedam dana, dodajući da su odabrali najrelevantije. Rekao je da je očekivao manji odziv, ali, konstatuje, srpska mikro i mala preduzeća poseduju želju, znanje i resurse, i svi prijavljeni su praktično sve stavili na raspolaganje, prenosi N1.

Sredstva koja su dodeljenja iznose, prenosi, 53 miliona dinara, dodajući da je Fond birao projekte na osnovu prioriteta koje je propisala Vlada Srbije. Vojvodić, govoreći o odobrenim projektima Fonda, kaže da će ih pratiti svakodnevno, kako bi imali proizvode što pre.

– Ideja je da svih 12 preduzeća pratimo na svakodnevnom nivou, da imamo što pre konkretne proizvode, odnosno sve to da stavimo što pre u upotrebu – da li su to zaštitne maske sa izmenljivim hepa filterima, respirator, UV lampe koje rade u posebnom režimu rada, jonizatori…

4 KOMENTARA

  1. Ako bude kao Stojadin (Zastava 101) onda samo napred ali ako bude stvarno kao YUGO mogu odmah da stopiraju projekat

  2. Jel vi u opste znate koliko dugo je potrebno da se napravi, testira na ispravnost… Dobije sva odobrenja, pravi respirator, Taj sto ce da ga sklepaju ima da bude veci rizk nego da ga nema, koliko Lazi se servira , neverovatno

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime