Pravoslavlje približava Nemcima

ČEKA PONUDU IZ SRBIJE: Irena Pavlović

Pomalo neobičnu odluku da studira bogosloviju Irena je donela na osnovu iskustava i susreta sa bavarskom sredinom gde su ljudi su pobožni, a hrišćanstvo vrlo prisutno. Za razliku od Srbije gde, kako kaže, o hrišćanstvu ništa nije mogla da sazna.

 

Najbolji drug iz osnovne škole upisao je bogosloviju pa su često razgovarali na tu temu.

 

– Čitala sam mnogo Dostojevskog koji je iz pravoslavne tradicije i to me je jako privuklo. Još za vreme studija počela sam da predajem veronauku, a upisala sam i novinarstvo, ali je to za mene bilo ideološki neprihvatljivo, jer to je bilo 1999. u Miloševićevo vreme.

 

Onda sam upisala Akademiju Srpske pravoslavne crkve za ikonopis i freskopis i završila tri godine i trebalo je da ostanem još godinu dana da završim školovanje, ali sam donela odluku da idem u Nemačku i da dalje studiram.

 

Ikone za prijatelje

Znanje i iskustvo trogodišnjeg studija na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za ikonopisanje i freskopis trenutno joj popunjava slobodno vreme, odnosno iz hobija ikone slika za prijatelje. Trenutno je povremeno angažovana u grupi koju vodi Verislav Đukić iz Nirnberga u kojoj su okupljeni oni koji vole da slikaju ikone. Za Irenu Pavlović to je dobra prilika da svoje znanje i iskustvo prenese onima koji su zainteresovani da nauče ikonopisanje.

 

Kako nisam znala nemački jezik, intenzivno sam devet meseci učila jezik u Gincburgu. Saznala sam za fondaciju "Diakonisches Werk" Evangelističke crkve koja daje stipendije za studente pravoslavce. Preko njih sam dobila stipendiju i upisala u Erlangenu postdiplomske studije sa temom "Hrišćanski mediji". Kada sam završila nastavila sam da pripremam doktorat – kaže Irena.

Tema njenog doktorskog rada je "Izveštavanje srpske pravoslavne štampe u periodu postjugoslovenskih ratova" i prvu verziju treba da preda uskoro. Ako sve bude kako se nada i očekuje, Irena će doktorsko zvanje i titulu steći u junu.

– Imam utisak da pravoslavlje postaje zanimljivo za katolike i evangeliste. Postoji kod Nemaca jedna "lepa zdrava radoznalost" za pravoslavlje, ali je pitanje da li u našim sredinama ovde ima neko ko će im da na pravi način na nemačkom govori o pravoslavlju – ističe Irena Pavlović.

 

Ona više od dve godine radi na Institutu za Istočnu crkvu u Erlangenu gde u svakom semestru ima seminar sa raznim temama kao što su politika i religija na Balkanu, teolozi sa Balkana.

Irena Pavlović za "Vesti" kaže da bi posle sticanja doktorske titule rado otišla u Srbiju da tamo radi kada bi dobila dobru ponudu. Ukoliko se to ne dogodi, nastaviće život i naučni angažman u Nemačkoj.

 

Zamenila protu

Nedavno je Irena u Frajsingu bila učesnik seminara s temom "Crkve istočne tradicije". Govorila je o životu i praksi Istočne crkve, teologiji i duhovnosti ikona. Kako je protojerej stavrofor Slobodan Milunović iz Minhena bio sprečen da na ovom seminaru govori o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ona je to učinila.

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime