pixabay.com

Kada praznična euforija počne, naši ljubimci često ne dele naše uzbuđenje, posebno kada su petarde i vatrometi u pitanju. Vi treba da se potrudite da u kući stvorite mirno utočište, u kojem će se vaš ljubimac osećati sigurno. Idealna bi bila soba koja je udaljena od buke, s omiljenom posteljinom, igračkama, i, naravno, posudom s vodom.

Ublažavanje buke

Smanjite uticaj buke zatvaranjem prozora i navlačenjem zavesa. Uključite muziku ili televizor kako biste nadglasali zvuke petardi i vatrometa. Postoje i specijalni audio snimci dizajnirani baš za umirivanje kućnih ljubimaca.

Umirujuće tehnike

Naučite tehnike umirivanja. Nekim ljubimcima odgovaraju blago masiranje ili četkanje, dok drugi preferiraju da budu u krilu vlasnika. Razmislite o umirujućim proizvodima poput feromonskih difuzora ili određenih igračaka koje mogu pomoći u smanjenju anksioznosti.

Identifikacija i bezbednost

Uverite se da su vaši ljubimci pravilno označeni sa identifikacionim oznakama i mikročipovima. U slučaju da se uplaše i pobegnu, ovo će pomoći u njihovom brzom i bezbednom povratku kući.

Obuka i adaptacija

Ako imate dovoljno vremena pre praznika, možete raditi na postepenom navikavanju vašeg ljubimca na zvukove. To se može raditi pomoću snimaka vatrometa, počevši sa niskim volumenom i postepeno ga povećavajući.

Rutina i društvo

Nastojte da održite rutinu hranjenja i šetnji. Ako ste u mogućnosti, ostanite sa svojim ljubimcem tokom najbučnijih noći. Vaša prisutnost može imati veliki umirujući efekat. Obavezno ga odevedite u šetnju da obavi sve fiziološke potrebe pre nego što počne buka.

Savet veterinara

Ukoliko je vaš ljubimac posebno sklon stresu usled buke koju izazivaju petarde i vatromet, porazgovarajte s veterinarom o mogućnostima sedacije. Sedativ bi trebalo dati pre nego što počne buka od petardi u novogodišnjoj noći, kako bi na vreme počeo da deluje. Nikada nemojte ljubimcu davati sedative (kao ni bilo koje druge lekove) na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa veterinarom!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here