commons.wikimedia/NikolaB

Preci današnjih Srba i ostali narodi na Balkanskom poluostrvu bili su autohtona balkanska populacija do dolaska Slovena, pokazala je višegodišnja studija naučnika sa Biološkog fakulteta u Beogradu, Arheološkog instituta, Univerziteta Barselona i Univerziteta Harvard.

Studija je zasnovana na genomici i istoriji zapisanoj u DNK, a naučnici su analizirali skelete lokalnog stanovništva pre slovenskih migracija na Balkan, kao i genome današnjeg srpskog stanovništva.

Prema istraživanju, deo autohtonog genoma srpskog naroda čini udeo rimske populacije, koja je sastavljena i od ljudi iz Anadolije, a koji su migrirali u vreme Rimskog carstva na teritoriju Srbije.

Istraživanje pokazuje da su današnji Srbi mešavina autohtonog balkanskog genoma – do 50 odsto i slovenskog, koji se pojavljuje nakon propasti Rimskog carstva, tako da migracije Slovena u sedmom veku nisu dovele do zamene stanovništva, već do mešanja srpskog autohtonog i genoma slovenskih migranata.

Profesor genomike na Univerzitetu Zapadni Ontario u Kanadi Miodrag Grbić pojasnio je da ova višegodišnja studija analizira genetičku strukturu lokalnog stanovništva na području Srbije u bronzanom, gvozdenom, rimskom i postrimskom periodu.

– To nam omogućava da tačno utvrdimo kontinuitet populacija na našim prostorima i udeo DNK u današnjem modernom stanovništvu, koji vodi poreklo iz duboke prošlosti – rekao je Grbić za “Večernje novosti”.

Grbić je naveo da lokaliteti istraživanja uključuju Viminacijum, Medijanu, Timakum minus i još nekoliko prostora na Balkanu, što, napominje, daje osnovu za analizu kasnijih slovenskih migracija i omogućuje utvrđivanje genetičke strukture modernog srpskog stanovništva u širem kontekstu ostalih balkanskih naroda.

Profesor Dušan Keckarević naveo je da su prvi put široko analizirani genomi reprezentativnog uzorka današnjeg srpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske, Srbije uključujući Kosovo i Metohiju, koji su, sa druge strane, pružili osnovu za upoređivanje sa rezultatima dobijenim na arheološkim uzorcima.

Istraživanje će 28. juna u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u organizaciji Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, predstaviti profesor Karles Lalueza Foks, a spremno je i za slanje u najprestižnije međunarodne časopise.

3 COMMENTS

  1. It is funny how you came to that conclusion?
    According to report kept by Roman empire (most accurate records to date for that time) there’s not one written record of serbs in that part of the world until the 7th century ad
    Please do a little research before you make false claims

  2. Onda su Srbi Iliri. Bolesno je pokusavati na osnovu ovakve studije iznositi tvrdnje koje nikakve veze sa istorijom i seobom “Srbalja”, zajedno sa ostalim slavenskim plemenima, NEMA. Ovo su najobicnije gluposti. Porazgovarajte sa beogradskim univerzitetom – odeljenje antropologija , kao i sa srpskim doktorima paleontologije, arheologije i istorijskih nauka.
    To vam tu dodje, taj naucni nivi, kao i piramide u Bosni:) I one su dosle iz Amerike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here