EPA/Kusthrim Ternava

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić saopštio je danas da je  predlog zakona kojim se podržava Briselski sporazum, a koji je ove nedelje predložila kongresmenka iz Njujorka Klaudija Teni, najvažniji i najracionalniji pravni pokušaj da se pomogne normalizaciji odnosa na Balkanu.

“Predlog kongresmenke Teni je najvažniji i racionalan pravni pokušaj da se pomogne u procesu promirenja i normalizacije odnosa na Balkanu u više od 10 godina. Podjednako je koristan za sve strane. Oni koji se protive delu predloga, u kojem se poziva na okončanje kršenja ljudskih prava protiv Srba na Kosovu treba da se bolje informišu i razmisle duboko o svojim sistemima vrednosti”, poručio je Đurić na platformi Iks (Tviter).

Kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu, Klaudija Teni, podnela je predlog zakona kojim bi se obustavila sva pomoć Prištini dok ne ispuni svoje obaveze.

“Evropska unija je 2013. godine pomogla u posredovanju u Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova kako bi se ublažile tenzije između dve zemlje. Kosovo nije ispunilo mnoge od svojih ključnih obaveza prema sporazumu, kao što je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i ujedinjene policijske snage. Pored toga, Kosovo je uskratilo jednaka prava kosovskim Srbima. Neispunjavanjem ovog sporazuma, Kosova krši međunarodne norme i stvara napetost i nestabilnost na Balkanu”, navela je Teni u saopštenju.

Prema njenim rečima, usvajanjem ovog zakona bila bi uskraćena bilo kakva dalja pomoć SAD vlastima u Prištini, “dok se ne implementiraju određeni uslovi navedeni u Briselskom sporazumu iz 2013. godine”.

“Svedoci smo ugnjetavanja i diskriminacije kosovskih Srba zbog nesprovođenja ključnih odredbi Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Imperativ je da Sjedinjene Države zauzmu stav u korist demokratije, mira i stabilnosti u regionu. Podržavanje Briselskog sporazuma šalje jasnu poruku da naša pomoć treba da bude usklađena sa principima sporazuma. Jasno smo protiv akcija koje potkopavaju prava i dobrobit kosovskih Srba. Ovaj zakon odražava našu posvećenost negovanju mira i poziva premijera Albina Kurtija i vladu Kosova na odgovornost”, poručila je Teni ranije ove nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here