Predsednica parlamenta biće turskog porekla?

0

U diskusiji o budućem predsedniku austrijskog parlamenta, posle iznenadne smrti dosadašnje predsednice Barbare Pramer, pominje se i političarka turskog porekla, što bi bio istorijski iskorak.
Socijaldemokratska partija (SPO), kao najsnažnija politička frakcija u skupštini, još razmišlja koga će postaviti na čelo parlamenta.
Poslanik s najdužim političkim iskustvom u parlamentu Jozef Čap, koji je posle prošlogodišnjih izbora, s mesta šefa poslaničkog kluba morao da se premesti na mesto zamenika, bio bi najizgledniji kandidat. Međutim, Pramerova je 2006. bila prva žena koja je postavljena na mesto predsednice parlamenta i to je bio politički signal u korist ravnopravnosti polova. Pošto su na funkcijama predsednika, kancelara i vicekancelara muškarci, mesto predsednika parlamenta trebalo bi da dobije žena, o tome su saglasni gotovo svi u SPO.

Treći, a prvi
Turska zajednica u Austriji, iako je po broju treća migrantska grupacija, u političkom životu je prva. Naime, Austrijanci turskog porekla uspeli su da uđu ne samo u pokrajinske skupštine, već i u savezni parlament.
Na drugoj strani Srbi, koji su najbrojnija imigrantska zajednica, nemaju svoje predstavnike u važnim političkim institucijama.

Na vanrednoj sednici parlamenta 2.septembra, kako je najavljeno, trebalo bi da bude izabran šef skupštine.
Iako je lider SPO kancelar Verner Fajman još na odmoru, u stranci već je u toku diskusija o nasledniku Pramerove. Trenutno najbolje "karte" u rukama ima Gabrijele Hajniš-Hosek, aktuelna ministarka obrazovanja i za pitanja žena. Fajman bi time, međutim, u vladi izgubio blisku saradnicu, ali bi pojačao ujedno svoju "osovinu" u parlamentu.
Takođe se pominje i ime ministarke infrastrukture Doris Bures, koja je bliska sa Fajmanom, kao i nekadašnji stranački sekretar Andrea Kuncl, koja je trenutno portparol za pitanja nauke u poslaničkom klubu SPO.
Ukoliko u određivanju kandidata pokrajine budu imale reč austrijski parlament mogao bi dobiti još jednu istorijsku novinu i to sa Nurten Jilmaz, poslanicu SPO turskog porekla.
Njeno predlaganje, prema pisanju austrijskih medija, bio bi hrabar signal jer bi ona bila prva žena migrantskog porekla na visokom položaju u zemlji.
Međutim, unutar stranke se sumnja da je Fajman skupio dovoljno hrabrosti za ovu odluku.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here