EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen potpisao je danas Zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija za sve punoletne građane.

Pošto je sinoć Pokrajinski dom austrijskog parlamenta usvojio Zakon, nakon što je, krajem prošlog meseca to učinio i parlament, predsednik je svojim potpisom potvrdio obaveznu vakcinaciju, koja sada može da stupi na snagu.

Kabinet Van der Belena je saopštio da je predsednik potvrdio svojim potpisom da je zakon donet u skladu sa Ustavom.

Sada svoj potpis pod zakon mora staviti još kancelar Karl Nehamer, i potom on mora biti zvanično objavljen, kako bi stupio na snagu.

Stupanjem na snagu Zakona svi punoletni građani, sa prijavom boravka u Austriji, moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Od obavezne vakcinacije su izuzeti jedino trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, kao i lica koja su preležala Covid-19 na 180 dana.

U prvoj fazi, koja traje do sredine marta, neće biti kažnjavanja, već samo informisanja građana o obavezi vakcinisanja.

Austrijska policija će od 16. marta, tokom uobičajenih kontrola proveravati i vakcinalni status građana.

Za nepoštovanje zakona predviđena je kazna od 600 do 3.600 evra.

Naime, ko bude “uhvaćen” da nije vakcinisan, ako odmah prihvati kaznu biće kažnjen sa do 600 evra, a ako uloži žalbu moraće da računa na kaznu do 3.600 evra.

Ministarstvo zdravlja, pred stupanje na snagu zakon, mora izdati odgovarajuću uredbu, u kojoj će stajati i koje se vakcine prihvataju, kao i svi izuzeci.

Tako je predviđeno da neće biti prihvaćene samo vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), već i kineske vakcine, dok mediji navode da neće biti prihvaćen ruski Sputnjik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here