EPA/Pawel Supernak
Predsednik Poljske Andžej Duda

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je u razgovoru sa ruskim prenkerima Vovanom i Leksusom, koji su se predstavili kao francuski predsednik Emanuel Makron, da ne želi rat za Rusijom zbog “raketnog incidenta” koji se dogodio na teritoriji Poljske.

– Verujte mi, veoma sam oprezan. Ne krivim Ruse, to je rat. Mislim da će se strane međusobno optuživati u ovom ratu. Mislite da mi treba rat sa Rusijom? Ne, ne želim to. Ne želim rat sa Rusijom i krajnje sam oprezan, verujte, krajnje oprezan. Sa moje strane, reč je samo o četvrtom članu, ne govorim o petom članu (Povelje NATO) – rekao je Duda.

Prema rečima poljskog lidera, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski krivi Moskvu za raketni incident.

– Da, Vladimir krivi Ruse. On kaže da je potpuno siguran da je to bila ruska raketa i da su je Rusi lansirali. Takođe je rekao da nije u pitanju ispaljivanje ukrajinske rakete. Kazao je da imaju dokaze. Predsednik (SAD Džozef) Bajden izjavio je da će poslati stručnjake radi učestvovanja u istrazi – dodao je Duda.

Takođe, poljski predsednik je naglasio da ga više od “prljave bombe” brine mogućnost nuklearne katastrofe zbog napada na nuklearke u Ukrajini.

Duda je par dana nakon incidenta izjavio da protivvazduhoplovna odbrana Poljske nije imala mogućnosti da obori ukrajinsku raketu koja je pala na njenu teritoriju i incident nazao “nesrećnim slučajem”.

Razgovor prenkera Vovana i Leksusa sa Dudom snimljen je 15. novembra, na dan kada se raketni incident u Poljskoj i dogodio, a snimak je objavljen na nalogu prenkera na ruskom kanalu Rutjub.

Incident u Poljskoj

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dve rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje. Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je predsednik SAD Džozef Bajden saopštio da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Fotografije objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prvobitno je izjavio da je siguran da Kijev nije umešan u incident u Poljskoj. Međutim, Zelenski je nakon toga rekao da nije 100 odsto siguran šta se dogodilo.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD ne vide nikakve dokaze koji bi bili u suprotnosti sa preliminarnim nalazima Varšave da je raketa koja je pala u istočnoj Poljskoj ukrajinska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here